Najviše otpušteno radnica koje su ukazale na svoj socijalni status

Otkaz za oko 140 radnika fabrike čarapa

BiznisFirme u fokusuSrbijaVesti

19.11.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otkaz za oko 140 radnika fabrike čarapa Otkaz za oko 140 radnika fabrike čarapa
Nedavna odluka menadžmenta kompanije Valy, poznatog proizvođača ženskih čarapa, koji ima proizvodne pogone u Valjevu i Loznici, da u sklopu programa rešavanja tehnološkog viška... Otkaz za oko 140 radnika fabrike čarapa

Nedavna odluka menadžmenta kompanije Valy, poznatog proizvođača ženskih čarapa, koji ima proizvodne pogone u Valjevu i Loznici, da u sklopu programa rešavanja tehnološkog viška raskine radni odnos sa 138 radnika, uglavnom žena, izazvala je reakcije sada već bivših zaposlenih i sindikata.

Kako su mediji preneli, radnice su se žalile da su proglašene tehnološkim viškom, a da prethodno nisu imale opomene niti prijave zbog lošeg rada, da nisu imale ni dana bolovanja, da je njihov rad nepravedno ocenjen kao nezadovoljavajući.

Tvrdile su da nisu bili jasni kriterijumi po kojima se radnici proglašavaju viškom i otpuštaju, da je cela procedura sprovedena na nehuman način, da niko sa njima nije razgovarao… Kako je navedeno, nije posvećena ni pažnja socijalnom statusu radnika, otkaze su dobijale žene koje su podstanari sa malom decom, samohrane majke sa nerešenim porodičnim statusom.

Mediji su preneli i izjavu zvaničnika jednog sindikata koji je ocenio da su iz socijalnog programa u kompaniji izbačeni kriterijumi koji se odnose na socijalni položaj radnika, da su spiskovi tehnoloških viškova pravljeni na osnovu korišćenih bolovanja, pa je otpušteno puno samohranih majki, udovica, čak i žena koje su žrtve porodičnog nasilja.

U pisanom odgovoru na upit dopisnika Politike, povodom ove situacije, zamenik direktora kompanije Valy, Radomir Vukajlović, istakao je da su kriterijumi za formiranje liste viška zaposlenih napravljeni na osnovu šestomesečnog radnog učinka kod poslodavca, što predstavlja najobjektivniji parametar za ocenjivanje u datoj situaciji.

Ti kriterijumi su, prema njegovim rečima, jasno definisani u Programu rešavanja tehnološkog viška, koji je sproveden u skladu sa Zakonom o radu i na osnovu mišljenja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za opstanak na tržištu

Prema rečima zamenika direktora fabrike, razlozi za realizaciju Programa rešavanja tehnološkog viška leže u negativnim kretanjima na tržištu Ruske Federacije i pandemiji korona virusa.

„Cilj programa je da se obezbedi konkurentnost na tržištu i time sačuvaju dve fabrike u Srbiji. U narednom periodu imamo razloga da verujemo da neće biti daljih otpuštanja“, poručio je Vukajlović.

„U tom smislu, iz procesa ocenjivanja rada isključene su određene kategorije zaposlenih koje ne mogu i nisu proglašene za tehnološki višak ‒ osobe na porodiljskom i trudničkom odsustvu, roditelji odsutni zbog nege i posebne nege deteta, kao i osobe sa invaliditetom, na koje se ne primenjuju opšti uslovi zapošljavanja“, obrazložio je Vukajlović.

On je dodao da Zakon o radu ne prepoznaje samohrane roditelje kao zaštićene kategorije, što je problem koji se mora sistemski rešavati u bliskoj saradnji sa nadležnim ministarstvima i partnerima u socijalnom dijalogu.

Zamenik direktora potvrdio je da je radni odnos prestao za 138 radnika, od toga 77 u Valjevu i 61 u Loznici. Nakon sprovedenog programa rešavanja tehnološkog viška, fabrika ima 1.570 radnika i to 850 u Valjevu i 720 u Loznici.

U osvrtu na optužbe radnica da su bile uznemiravane na radnom mestu, on je naglasio da nije bilo nikakvih prijava ni poslodavcu niti nadležnim državnim organima po tom osnovu dok su radnice koje se žale bile u radnom odnosu.

„Kompanija ima aktivne procedure u skladu sa relevantnim zakonima koji uređuju radne odnose, zaštitu uzbunjivača, zaštite od zlostavljanja na radu, sa kojima su zaposleni upoznati, a postoje i strukture koje su zadužene da u slučaju bilo kakve zvanične ili nezvanične signalizacije, istraže svaku spornu situaciju i preduzmu odgovarajuće mere“, napomenuo je Vukajlović.

Preduzeće Valy, sa svojim proizvodnim pogonima u Valjevu i Loznici, deo je međunarodne industrijske grupe Golden lady, osnovane u Italiji, jednog od svetskih lidera u dizajnu, proizvodnji i prodaji ženskih čarapa i intimnog rublja. Pomenuta firma ima fabrike u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, itd. U Srbiji posluje od 2001. godine, a italijanski gigant je u pogone u Valjevu i Loznici u protekle dve decenije investirao ukupno više od 100 miliona evra.

VALY DOO

BELOŠEVAC BB, 14104 Beloševac, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
76.229.297,11 (2020)
Broj zaposlenih:
2.055 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...