Predlog novog britanskog budžeta

Otkazano povećanje taksi na gorivo i alkohol na Ostrvu

NovacSvetVesti

28.10.2021 16:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Otkazano povećanje taksi na gorivo i alkohol na Ostrvu Otkazano povećanje taksi na gorivo i alkohol na Ostrvu
Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) naveo je u izlaganju plana novog budžeta u nacionalnom parlamentu da će se ekonomija Velike Britanije 2022.... Otkazano povećanje taksi na gorivo i alkohol na Ostrvu

Britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) naveo je u izlaganju plana novog budžeta u nacionalnom parlamentu da će se ekonomija Velike Britanije 2022. godine vratiti na nivo pre pandemije. On je naveo da je inflacija u septembru bila 3,1 odsto prognozirajući njen rast na četiri odsto tokom iduće godine.

Sunak je istakao da su njegovi planovi usredsređeni na narednu godinu i „post kovid“ eru, kao i da su ciljevi „ekonomija većih plata, bolje veštine i rast produktivnosti“, prenosi BBC. Godišnji rast BDP trebalo bi ove godine da dostigne 6,5 odsto, a u narednoj godini šest odsto.

Nezaposlenost bi sledeće godine trebalo da dostigne vrhunac od 5,2 odsto, što je znatno niže u odnosu na ranije prognoziranih 11,9 procenata. Realni rast plata od početka pandemije je 2,4 odsto, dok se predviđa da će javni dug iduće godine pasti na 3,3 odsto, sa ovogodišnjih 7,9 procenata. Dug bi u naredne četiri godine trebalo da padne na 1,5 odsto.

Planirano povećanje dažbina na gorivo će biti ukinuto zbog najviših cena benzina ikada. Finansiranje će porasti u proseku za 4,6 milijardi funti za škotsku vladu, 2,5 milijardi funti za vladu Velsa i 1,6 milijardi funti za izvršnu vlast Severne Irske. Dodatnih 2,2 milijarde funti namenjeno je za sudove, zatvore i probacionu službu, uključujući sredstva za rešavanje zaostalih predmeta u sudovima.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Poreske olakšice za muzeje i galerije biće produžene na dve godine, do marta 2024. godine. Finansiranje osnovne nauke će porasti na 5,9 milijardi funti godišnje do 2025. godine. Dodatnih šest milijardi funti namenjeno je za zdravstvo, a sedam milijardi funti za transportne projekte.

Škole će dobiti dodatnih 4,7 milijardi funti do 2025. godine, a dve milijarde funti predviđeno je za pomoć školama i fakultetima da se oporave od pandemije. Na roditeljske programe biće potrošeno 300 miliona funti, a dodatnih 170 miliona funti do 2025. godine obećano je za brigu o deci. Biće uspostavljen program matematike za celu zemlju kako bi se poboljšale osnovne matematičke veštine među odraslima.

Foto: Tanjug/AP

Finansijska podrška engleskim aerodromima biće produžena za još šest meseci, a putne takse biće snižene. Otkazano je planirano povećanje dažbina na žestoka pića, vino i pivo.

Za stanovanje je namenjeno 24 milijarde funti uključujući 11,5 milijardi funti za 180.000 pristupačnih domova, a investitori sa profitom većim od 25 miliona funti plaćaće dodatnih četiri odsto poreza. Za potrebe beskućnika biće izdvajano 640 miliona funti godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...