Podnošenje zahteva za registraciju počinje od 1. aprila 2022. godine

Otvorena javna rasprava o Pravilima veleprodaje na tržištu gasa i električne energije

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

14.10.2021 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvorena javna rasprava o Pravilima veleprodaje na tržištu gasa i električne energije Otvorena javna rasprava o Pravilima veleprodaje na tržištu gasa i električne energije
Agencija za energetiku otvorila je javnu raspravu vezanu za Pravila o sprečavanju zloupotreba na tržištu električne energije i prirodnog gasa, čiji je cilj da... Otvorena javna rasprava o Pravilima veleprodaje na tržištu gasa i električne energije

Agencija za energetiku otvorila je javnu raspravu vezanu za Pravila o sprečavanju zloupotreba na tržištu električne energije i prirodnog gasa, čiji je cilj da se obezbedi transparentno veleprodajno tržište.

Cilj će biti obezbeđen registracijom učesnika na tržištu i obavezivanjem lica da pravovremeno i celovito objave povlašćene informacije, piše Tanjug.

Kako se navodi, način da se ostvari pomenuti cilj je i definisanje zloupotreba koje su kažnjive po Zakonu o energetici i praćenjem funkcionisanja tržišta.

U Pravilima se navodi i da će učesnici na tržištu veleprodaje imati obavezu da na internet prezentaciji pravovremeno i u celini objave povlašćene informacije o firmi ili postrojenju koje je u njihovom vlasništvu.

Dokumentom se precizno definiše suština manipulacija na veleprodajnom tržištu koje su zabranjene, a Pravila predviđaju i da Agencija uspostavi Registar učesnika na veleprodajnom tržištu električne energije i gasa, i to najkasnije šest meseci nakon donošenja Pravila.

Predviđa se da učesnici na tržištu počnu da podnose zahteve za registraciju od 1. aprila 2022. godine, od kada je planirana i primena Pravila.

Javna rasprava o Pravilima traje do 22. oktobra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...