Traži se na hiljade i hiljade stručnjaka

Otvoreno skoro 500.000 pozicija u oblasti sajber bezbednosti u SAD

BiznisBolji posaoSvetVesti

26.5.2021 11:00 Autor: Julijana Vincan 0

Otvoreno skoro 500.000 pozicija u oblasti sajber bezbednosti u SAD Otvoreno skoro 500.000 pozicija u oblasti sajber bezbednosti u SAD
Širom Sjedinjenih Američkih Država postoji oko 465.000 otvorenih radnih mesta u sektoru sajber bezbednosti. Stručnjaci kažu da je sve veća potreba privatnih preduzeća i vladinih... Otvoreno skoro 500.000 pozicija u oblasti sajber bezbednosti u SAD

Širom Sjedinjenih Američkih Država postoji oko 465.000 otvorenih radnih mesta u sektoru sajber bezbednosti. Stručnjaci kažu da je sve veća potreba privatnih preduzeća i vladinih agencija za dodatnim osobljem otvorila veliku priliku za sve koji razmišljaju o poslu u toj oblasti, u kojoj trenutno nema dovoljno kvalifikovane radne snage, a potražnja će nastaviti da raste.

Prema izveštaju analitičara informacione bezbednosti američkog Ministarstva za rad, poslovi u sektoru sajber bezbednosti spadaju u najbrže rastuće karijere u Americi. Ministarstvo predviđa da će radna mesta u sajber bezbednosti porasti 31 odsto do 2029. godine, sedam puta brže od nacionalnog prosečnog rasta radnih mesta koji iznosi svega četiri procenta.

Kako navode u organizaciji CompTIA, američkom neprofitnom trgovinskom udruženju, koje izdaje profesionalne sertifikate za IT industriju, problem stvara činjenica da mali procenat diplomaca računarskih nauka nastavlja karijeru u sajber bezbednosti, jer se nakon uglavnom odlučuju za poslove u razvoju softvera, veštačke inteligencije, robotike ili nauke o podacima.

Prelazak na karijeru u sajber bezbednosti može biti jednostavan – dobijanjem sertifikata ili pohađanjem kurseva koji bi mogli da otvore pristup zanimanjima poput inženjera mrežne bezbednosti ili analitičara odgovora na incidente. Međutim, deluje da sve to nije dovoljno da se zadovolji potražnja za kvalitetnom radnom snagom u ovom sektoru, prenosi Startit.rs.

Gubici povlače potrebu za stručnjacima

Sajber napadi predstavljaju pretnju preduzećima svih veličina i u svim industrijama. Sa porastom sajber kriminala za 600 odsto tokom pandemije, preduzeća su danas znatno ranjivija na finansijske i reputacione posledice hakerskih napada. Stoga kompanije daju sve veći prioritet razvoju i održavanju tima tehnologa i stručnjaka za sajber bezbednost koji razumeju kako počinioci misle.

Istraživanje koje je sprovela kompanija za sajber bezbednost Varonis, sugeriše da većina kompanija ima nezaštićene podatke i loše prakse digitalne bezbednosti, što ih čini ranjivim na hakerske napade i potencijalne gubitke poverljivih podataka, o čemu svedoče i nedavni napadi na najveći američki naftovod i jednu od najvećih evropskih osiguravajućih kuća.

Po jednom od novijih izveštaja, globalni troškovi sajber kriminala rastu za 15 procenata na godišnjem nivou, a procenjuje se da će do 2025. godine sajber kriminal koštati preduzeća širom sveta 10.500 milijardi dolara godišnje, što je više od trostrukog povećanja tokom jedne decenije. Ovo predstavlja najveći prenos ekonomskog bogatstva u istoriji – ukupni gubici od sajber kriminala od 6.000 milijardi dolara u 2021. godini imaju vrednost treće najveće ekonomije na svetu, posle SAD i Kine.

Nastanak hibridnih zanimanja

U firmi za analitiku tržišta rada, Burning Glass Technologies, ističu da su poslodavci spremni da plate više za radnike koji su sposobni da spreče napade pre nego što se oni dogode. Od ovih profesionalaca očekuje se da iz temelja izgrade bezbedan digitalni ekosistem.

Po njihovim navodima, dve veštine koje najbrže rastu – sigurnost prilikom razvoja aplikacija i sigurnost u oblaku, uključuju proaktivnu izgradnju sigurnih sistema od samog početka, umesto da se fokusiraju da odgovore na napade. Ove veštine takođe predstavljaju ključnu infrastrukturu za modernu ekonomiju, pokrivajući aplikacije na pametnim telefonima i skladištenje u oblaku na koje se mnoga preduzeća oslanjaju. Kako se predviđa, potražnja za ovim veštinama će tokom narednih pet godina značajno porasti.

Iako su ovi poslovi visokotehnički, potražnja nije ograničena samo na IT sektor. Na primer, sve veći broj oglasa za posao advokata zahteva stručnost u zaštiti privatnosti podataka. Čak i poslovi koji uključuju korišćenje zdravstvenih podataka sada zahtevaju barem osnovno znanje digitalne sigurnosti. Ova potražnja stvara hibridne uloge koje spajaju veštine sajber sigurnosti u okviru postojećih zanimanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...