PRILIKA ZA POVRATAK NA AFRIČKO TRŽIŠTE

Ove godine krenula implementacija sporazuma o slobodnoj trgovini

SvetU fokusuVesti

20.9.2021 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ove godine krenula implementacija sporazuma o slobodnoj trgovini Ove godine krenula implementacija sporazuma o slobodnoj trgovini
Afrika se može pohvaliti najvećim prirodnim priraštajem i najmlađim stanovništvom – od 10 zemalja sa najbržim rastom u svetu sedam njih je upravo sa... Ove godine krenula implementacija sporazuma o slobodnoj trgovini

Afrika se može pohvaliti najvećim prirodnim priraštajem i najmlađim stanovništvom – od 10 zemalja sa najbržim rastom u svetu sedam njih je upravo sa tog kontinenta. Danas se u većini afričkih država još uvek mogu videti tragovi dominacije jugoslovenskih kompanija – od hotela sa kongresnim centrom u Harareu, preko puteva, železnica i bolnica, do sajamskog kompleksa u Laosu. Međutim, u poslednjih nekoliko decenija primat su preuzeli giganti iz drugih zemalja.   

Afričke države se ubrzano menjaju po uzoru na evropske i svetske metropole , ostavljajući građanske ratove iza sebe. Pored toga, menjaju se i zahtevi tamošnjeg tržišta. U poslednje vreme, sve više kupuju umetnički materijal i štafelaje proizvedene u Srbiji, pod uslovom da su ovi proizvodi napravljeni od drveta iz održivih šuma.

U Gani smo interesantni zbog kvalitetnih proizvoda koji su proizvedeni u našoj zemlji. Prema rečima Darje Ćirković iz kompanije Ars, približavamo se Kini kada je izvoz umetničkog materijala u pitanju, s tim što je kvalitet naših proizvoda za klasu iznad.

Kompanija Neoplanta je počela da izvozi paštete u Angolu i Keniju. Ova firma je prepoznala potencijal za ozbiljan posao, te su za jedno sa lokalnom marketinškom agencijom otkrili da se najviše traže proizvodi od ribe i piletine, kao i lokalni ukusi poput piri-piri začina, navodi direktor Neoplante Aco Tomašević.

Osim toga, srpski proizvođači su prošle godine izvezli robu u vrednosti od 400 miliona dolara, uglavnom u zemlje Magreba. Najviše je izvezeno duvana i stočne hrane. S druge strane, izvoz iz Kine bio je 100 milijardi dolara, iz Francuske, Nemačke i Indije po 20 milijardi dolara, a ispred nas su se našle i Grčka i Rumunija.

Ne treba zaboraviti da je stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini na nivou čitavog afričkog kontinenta, potpisanog od 55 afričkih država 2019. godine, koji se implementira od 1. januara ove godine. Prema njemu, dozvoljen je slobodan protok robe među 55 država. Nema carinskih opterećenja na više od 90 odsto proizvoda, ali da biste baštinili elemente tog sporazuma, morate poslovati u Africi, izjavila je Danijela Strižak iz Privredne komore Srbije.

Velika prilika je već sledećeg meseca, kada se u Beogradu okupljaju državnici iz Afrike, Latinske Amerike i Azije na obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

  • Lolek

    19.6.2022 #1 Author

    Kod nas je sve samo na slobodno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...