Stari zasadi i nedostatak modernih sistema za uzgoj samo su neki od problema

Ovogodišnji rod podbacio, ali šljiva će biti za domaće potrebe

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.9.2021 13:17 Autor: Marija Jovanović 0

Ovogodišnji rod podbacio, ali šljiva će biti za domaće potrebe Ovogodišnji rod podbacio, ali šljiva će biti za domaće potrebe
Berba šljiva uveliko je počela. Otkupna cena ove godine kreće se od 30 do 60 dinara, dok se na pijacama kilogram prodaje za oko... Ovogodišnji rod podbacio, ali šljiva će biti za domaće potrebe

Berba šljiva uveliko je počela. Otkupna cena ove godine kreće se od 30 do 60 dinara, dok se na pijacama kilogram prodaje za oko 100 dinara. Vremenske prilike uticale su da prinosi ove godine budu manji, ali uprkos tome šljiva će biti za domaće potrebe.

Iako je nekada u proizvodnji bila dominantna, šljiva je po površinama u našoj zemlji i dalje vodeća voćna vrsta, ali je reč o slobodnom uzgoju stabala, starim zasadima koji nemaju moderne sisteme uzgoja sa mrežama, kao što to imaju jabuke ili kruške, objašnjava za Biznis.rs agroekonomski analitičar Milan Prostran.

“Ove godine u nekim delovima Srbije podbacila je proizvodnja, ali će biti šljive za naše domaće, prerađivačke potrebe. Ima je na pijacama i generalno su se svi uklopili u cenovni nivo koji je za sve vrste voća i povrća ovog leta, pa i jeseni, nezabeležen”, navodi naš sagovornik.

Ipak, dok su pojedini voćari zadovoljni cenom, kvalitetom i rodom, drugi nisu, a na našem tržištu, kao i svake godine trgovci, nakupci i prekupci “skidaju kajmak”, dodaje on.  

“Ova cena je neprimereno niska, naročito jer je rod podbacio. Opšta cenovna karakteristika čitave ove godine kada je reč o voću, povrću, žitaricama i svim poljoprivrednim proizvodima viša je nego prethodnih 10-15 godina, ali je i dalje prisutan problem otkupa za sve vrste, osim ove godine za malinu i kupinu, gde je zabeležena izuzetno visoka cena. Za sve ostale poljoprivredne proizvode na samoj njivi ili voćnjaku, cena je bila niža u odnosu na tržišnu sigurno za 30 do 40 odsto”, ocenjuje Prostran.

Kada je reč o sortama, u Srbiji dominiraju sorte Instituta za voćarstvo Čačak, pre svega “čačanska lepotica”, “čačanska rodna”, a tu je i američka sorta “stenlej”.

“Institut dosta radi na tome da ukrštanjem napravi sličan materijal koji odgovara našoj najpoznatijoj sorti ‘madžarka’ ili ‘požegača’, koja ima najbolji kvalitet na svetu, ali je stradala zbog bolesti, takozvane šarke, koja osim šljive napada i drugo koštičavo voće”, zaključuje Prostran.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...