PAD BDP OD ČAK 8 ODSTO BiH očekuje najveću reseciju u svojoj istoriji

RegionVesti

25.6.2020 09:36 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD BDP OD ČAK 8 ODSTO BiH očekuje najveću reseciju u svojoj istoriji PAD BDP OD ČAK 8 ODSTO BiH očekuje najveću reseciju u svojoj istoriji
Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje sveta, zabeležiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj istoriji, poručeno... PAD BDP OD ČAK 8 ODSTO BiH očekuje najveću reseciju u svojoj istoriji

Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje sveta, zabeležiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj istoriji, poručeno je sa sednice Veća za strane investitore FBiH koja je putem video-linka održana u sedištu Vlade FBiH u Sarajevu pod predsedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića.

Prema podacima koje je izneo član Veća i savetnik federalnog premijera Goran Miraščić, procena je da će recesija u FBiH iznositi od minus 3,2 do 5 posto, a ako se uzme u obzir da je pre izbijanja pandemije planirani rast BDP bio 2,8 posto, onda bi iznos pada iznosio između šest i osam posto.

Međutim, kako je istakao, svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizuje i ekonomija oporavi, pre svega zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom.

Foto: Shutterstock

„Tu se, pre svega, misli na pozicioniranje u najjačim evropskim lancima snabdevanja nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele proizvodnju da premeste na područje istočne i jugoistočne Evrope“, navedeno je u saopštenju Vlade Federacije BiH.

Miraščić je izneo procene da bi ekonomija u Federaciji BiH za 15 do 18 meseci mogla da se vrati na nivo iz februara ove godine. Utvrdivši da je svetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije korona virusa, predsednik Veća stranih investitora BiH i član Veća Branimir Muidža je izneo primer fabrike cementa „Kakanj/Heidelberg Cement Group“ čiji je generalni direktor, koja je i u razdoblju pandemije, i pored svih poremećaja, zabeležila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

„Skoro je jednoglasna ocena svih učensika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturira se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije“, navodi su Vlade FbiH, prenosi Indikator.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...