PAD BDP U EU IPAK MANJI Eurostat ublažio procenu za drugi kvartal

EUIzdvajamoVesti

15.8.2020 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs

PAD BDP U EU IPAK MANJI Eurostat ublažio procenu za drugi kvartal PAD BDP U EU IPAK MANJI Eurostat ublažio procenu za drugi kvartal
Ekonomija i zaposlenost u Evropi teško su pogođene pandemijom korona virusa u drugom kvartalu, ocenio je Eurostat. Međutim, evropska statistička kancelarija snizila je svoju... PAD BDP U EU IPAK MANJI Eurostat ublažio procenu za drugi kvartal

Ekonomija i zaposlenost u Evropi teško su pogođene pandemijom korona virusa u drugom kvartalu, ocenio je Eurostat. Međutim, evropska statistička kancelarija snizila je svoju pređašnju procenu pada BDP, na koju je uticalo ublažavanje mera suzbijanja zaraze.

Na nivou EU sezonski prilagođeni BDP pao je u razdoblju od aprila do juna 11,7 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, kada je smanjen 3,2 procenta, pokazuju nove procene Eurostata.

Podsetimo, evropska statistička kancelarija procenila je krajem jula da će u EU pad BDP u drugom kvartalu iznositi 11,9 odsto.

Na godišnjem nivou BDP 27 zemalja članica Evropske unije smanjen je 14,1 odsto, što je 0,3 procenta manje u odnosu na prethodnu procenu, koju je izneo Eurostat.

U prvom tromesečju BDP Evrozone pao je 3,6 odsto, i 3,1 procenata u odnosu na isto razdoblje 2019.

Pad BDP u drugom kvartalu na oba područja najveći je od kad Eurostat objavljuje podatke.

Pritisak na ekonomiju ublažen je pred kraj drugog tromesečja, jer su mnoge vlade „olabavile“ ograničenja, ali sve zemlje EU zabeležile su pad aktivnosti u drugom kvartalu, pokazuju podaci Eurostat.

Najveći pad BDP na tromesečnom nivou ima Španija- 18,5 odsto, potom Mađarska (14,5), Portugal (13,9), Francuska (13,8) i Italija (12,4).

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, aktivnosti su na tromesečnom nivou smanjene 10,1 odsto.

Najblaži kvartalni pad BDP ima Finska, za 3,2 odsto, ocenio je Eurostat, s tim što su izostali podaci za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na godišnjem nivou, prema raspoloživim podacima evropske statističke kancelarije, Španija ima najveći pad BDP- 22,1 odsto. Slede Francuska (19 procenata) i Italija (7,3 odsto), dok je nemačka ekonomija zabeležila smanjenje od 11,7 procenata.

Sa druge strane, najblaži godišnji pad BDP u drugom kvartalu ima Litvanija- 3,7 odsto.

Pandemija i mere za suzbijanje širenja zaraze teško su pogodili i zaposlenost u EU. Od aprila do juna zabeležen je najveći pad zaposlenosti, od kad Eurostat objavljuje podatke- 2,6 odsto u odnosu na prethodno tromesečje kada je stagnirao.

Na godišnjem nivou broj zaposlenih u EU smanjen je u drugom kvartalu za 2,7 odsto. Rekordan pad broja zaposlenih beleži u drugom kvartalu i Evrozona- za 2,8 odsto, a na godišnjem nivou 2,9 procenata, prenosi Seebiz.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.