Najmanje za poslednjih 11 meseci

Pad broja zahteva nezaposlenih za novčane naknade u Americi

SvetVesti

9.8.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad broja zahteva nezaposlenih za novčane naknade u Americi Pad broja zahteva nezaposlenih za novčane naknade u Americi
Broj Amerikanaca koji podnose nove zahteve za naknadu za nezaposlene bio je manji nego što se očekivalo prošle nedelje, što ukazuje na to da... Pad broja zahteva nezaposlenih za novčane naknade u Americi

Broj Amerikanaca koji podnose nove zahteve za naknadu za nezaposlene bio je manji nego što se očekivalo prošle nedelje, što ukazuje na to da su strahovi da se tržište rada urušava preterani.

Početni zahtevi za vladine naknade za nezaposlene pali su za 17.000 na sezonski prilagođenih 233.000 za nedelju koja se završila 3. avgusta, saopštilo je Ministarstvo rada, što je najveći pad u 11 meseci.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su 240.000 zahteva, prenose Financije.hr.

Zahtevi za nezaposlene su u uzlaznom trendu od juna, a deo povećanja pripisuje se volatilnosti u vezi sa privremenim zatvaranjem fabrika motornih vozila radi prilagođavanja poremećajima izazvanim uraganom Beril u Teksasu.

Dakle, tokom proteklih nekoliko nedelja, oni su oscilirali blizu gornjeg kraja opsega ove godine, ali je broj otpuštanja i dalje nizak.

Vladini podaci iz prošle nedelje pokazali su da je stopa otpuštanja u junu bila najniža u više od dve godine. Usporavanje na tržištu rada uzrokovano je manje agresivnim zapošljavanjem, jer su povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u 2022. i 2023. godini umanjila potražnju.

Američka centralna banka prošle nedelje zadržala je referentnu kamatnu stopu na 5,25 do 5,50 odsto, gde jse nalazi od prošlog jula, ali kreatori ekonomske politike signalizirali su svoju nameru da smanje troškove zaduživanja na sledećem sastanku u septembru.

Međutim, vladin mesečni izveštaj o zapošljavanju izvan poljoprivrednog sektora pokazao je da je rast broja radnih mesta značajno usporen u julu, a stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3 odsto, što je izazvalo strah da bi tržište rada moglo propadati brže nego što se procenjuje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.