PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI Tokom avgusta manji za 300 miliona evra u odnosu na lane

BankeNovacRegionVesti

17.9.2020 09:27 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI Tokom avgusta manji za 300 miliona evra u odnosu na lane PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI Tokom avgusta manji za 300 miliona evra u odnosu na lane
Vrednost realizovanog platnog prometa u Crnoj Gori u avgustu iznosila je 1,16 milijardi evra, što je 7,9 odsto manje nego u julu, pokazuju podaci... PAD PLATNOG PROMETA U CRNOJ GORI Tokom avgusta manji za 300 miliona evra u odnosu na lane

Vrednost realizovanog platnog prometa u Crnoj Gori u avgustu iznosila je 1,16 milijardi evra, što je 7,9 odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Vrednost realizovanog platnog prometa u avgustu prošle godine iznosila je 1,46 milijardi evra, odnosno za oko 20 odsto više nego u istom mesecu ove godine.

Od ukupnog iznosa za avgust ove godine – 93,94 odsto je realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

Foto: Pixabay.com

“U avgustu je za 21 radni dan realizovano 924,72 hiljade naloga, od čega 36,52 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, piše u izveštaju CBCG.

Prosečni dnevni obim realizovanog platnog prometa, izražen preko broja naloga, iznosio je 44,03 hiljade, dok je prosečna dnevna vrednost platnog prometa iznosila 55,17 miliona evra, pišu Vijesti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...