Posle devet nedelja uzastopnog rasta

Pale cene nafte

SvetVesti

4.11.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pale cene nafte Pale cene nafte
Cene nafte pale su u sredu na četvoronedeljni minimum, a pad cena nastavljen je u četvrtak ujutro (CET). Pojeftinjenje je usledilo nakon izveštaja Američkog... Pale cene nafte

Cene nafte pale su u sredu na četvoronedeljni minimum, a pad cena nastavljen je u četvrtak ujutro (CET). Pojeftinjenje je usledilo nakon izveštaja Američkog instituta za naftu (API) da su zalihe sirove nafte u SAD porasle više nego što se to očekivalo.

Cena decembarskih fjučerska severnomorske nafte Brent pala je na 81,50 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI (West Texas Intermediate) pojeftinila na nešto više od 80 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, Oil Price.

Vrednost nafte oslabila je posle devet nedelja uzastopnog rasta, jer su počeli da se pojavljuju zabrinjavajući znakovi hlađenja potražnje. Cena WTI nafte porasla je za 11 odsto, a cena nafte Brent za 7,5 procenata tokom oktobra, kada je globalna potrošnja nadmašila ponudu i iscrpela zalihe.

Tržište je u sredu takođe reagovalo na potencijalnu odluku FED da najavi smanjenje i obustavljanje kriznog programa otkupa obveznica. Cene WTI i Brent nafte pale su u sredu za više od dva odsto u očekivanju odluke FED.

Sastanak OPEC+ u četvrtak takođe izaziva zabrinutost tržišta kada bi trebalo da bude odlučeno o obimu mesečnog povećanja globalne proizvodnje nafte. Prema ranijem planu, povećanje bi trebalo da iznosi 400.000 barela dnevno, a neke zemlje poput SAD insistiraju na većem povećanju produkcije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...