PANDEMIJA ĆE DUGOTRAJNO IZMENITI POSLOVNI RITAM U KOMPANIJAMA Rad od kuće donosi veću produktivnost, ali smanjuje inovativnost

BiznisBolji posaoSvetVesti

27.10.2020 19:23 Autor: Marko Miladinović 1

PANDEMIJA ĆE DUGOTRAJNO IZMENITI POSLOVNI RITAM U KOMPANIJAMA Rad od kuće donosi veću produktivnost, ali smanjuje inovativnost PANDEMIJA ĆE DUGOTRAJNO IZMENITI POSLOVNI RITAM U KOMPANIJAMA Rad od kuće donosi veću produktivnost, ali smanjuje inovativnost
Novo istraživanje koje je poručila kompanija Microsoft obuhvatalo je anketiranje nekoliko hiljada poslovnih lidera i zaposlenih u velikim evropskim preduzećima tokom avgusta ove godine.... PANDEMIJA ĆE DUGOTRAJNO IZMENITI POSLOVNI RITAM U KOMPANIJAMA Rad od kuće donosi veću produktivnost, ali smanjuje inovativnost

Novo istraživanje koje je poručila kompanija Microsoft obuhvatalo je anketiranje nekoliko hiljada poslovnih lidera i zaposlenih u velikim evropskim preduzećima tokom avgusta ove godine. Ispitanici su odgovarali na pitanja vezana za njihova dosadašnja iskustva tokom pandemije, ali i očekivanja koja se tiču poslovne klime u budućnosti.

Pokazalo se da zaposleni na upravljačkim pozicijama u kompanijama, baš kao i radnici na nižim položajima, dele zajednički sentiment i ne žele da se vrate na stare metode rada dok ne bude prevaziđena globalna zdravstvena kriza. Ipak, udaljavanje od ustaljenog modela rada iz kancelarije od 9 do 17 časova čini da veliki broj radnih kolektiva oseća međusobno udaljavanje i veću izolovanost. Stoga, dok individualna produktivnost raste, primetan je pad kada su u pitanju nivoi inovativnosti, navodi se u zaključku studije.

Kombinovani model rada će verovatno preživeti

Ističe se da je tokom prošle godine, u „nepandemijskim uslovima“ samo 14 odsto kompanija imalo takozvane fleksibilne uslove rada, a danas je njihov udeo narastao na 76 odsto. Među ispitanim poslovnim liderima, čak 88 procenata očekuje da ovi kombinovani modeli rada zažive na duže staze.

Oni takođe primećuju prednosti kada su u pitanju produktivnost i efikasnost – 83 odsto menadžera ističe da su njihove kompanije u najmanju ruku produktivne kao ranije, a 56 odsto primećuje uštede koje donosi kombinovani model rada.

Tri najvažnija izazova za zaposlene kada je u pitanju rad na daljinu su očuvanje povoljne radne kulture, zajedništvo tima i izlaženje na kraj sa rastućim osećanjem izolacije.

„Deluje kao da su zaposleni sposobni da ostanu na jednom mestu i da su u stanju da se bolje koncentrišu dok rade na daljinu, a pritom mogu i da uživaju u tome što provode manje vremena u prevozu, ili ga uopšte ne koriste, mogu da se oblače neformalno i da bolje obavljaju kućne poslove, ali nasuprot tome kao da je cena svega toga gubitak osećanja svrhe koju na radnom mestu većinom pokreću snažni i kompatibilni odnosi i mogućnost da zaposleni vide kako njihovi zadaci utiču na druge. Obe stvari lakše je postići kada ljudi rade na istoj lokaciji, a predstavljaju veći izazov kada je u pitanju virtuelni rad“, zaključuje doktor Majkl Park (Michael Park) sa Poslovne škole Varton Pensilvanijskog univerziteta i jedan od saradnika na istraživanju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...