PANDEMIJA NATERALA PENZIONERE DA SE UKLJUČE U ONLINE TRKU Ubrzani rast digitalne ekonomije u regionu srednje i istočne Evrope

RegionVesti

22.10.2020 11:17 Autor: Marko Miladinović 0

PANDEMIJA NATERALA PENZIONERE DA SE UKLJUČE U ONLINE TRKU Ubrzani rast digitalne ekonomije u regionu srednje i istočne Evrope PANDEMIJA NATERALA PENZIONERE DA SE UKLJUČE U ONLINE TRKU Ubrzani rast digitalne ekonomije u regionu srednje i istočne Evrope
Tokom prvih pet meseci pandemije Covid-19, digitalna ekonomija u regionu srednje i istočne Evrope (CEE) rasla je gotovo dvostruko brže nego što to bio... PANDEMIJA NATERALA PENZIONERE DA SE UKLJUČE U ONLINE TRKU Ubrzani rast digitalne ekonomije u regionu srednje i istočne Evrope

Tokom prvih pet meseci pandemije Covid-19, digitalna ekonomija u regionu srednje i istočne Evrope (CEE) rasla je gotovo dvostruko brže nego što to bio slučaj u prethodne dve godine, piše u najnovijem izveštaju globalne analitičke kompanije McKinsey.

U izveštaju se procenjuje da je između januara i maja 2020. digitalna ekonomija u CEE porasla više od 14 odsto i sa novostvorenih 5,3 milijardi evra u tom periodu već dostigla porast koji je zabeležen u čitavoj 2019. godini. Njena ukupna vrednost sada se procenjuje na 94 milijarde evra.

U proteklih godinu dana, u regionu CEE pojavilo se gotovo 12 miliona novih korisnika mrežnih usluga, što je više od ukupnog broja stanovnika u Slovačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji zajedno. Od tog broja, čak 3,4 miliona novih digitalnih korisnika potiče iz Rumunije. Pomalo neočekivano, najveći rast u broju korisnika zabeležen je među potrošačima starijim od 65 godina, posmatrano u celom regionu.

McKinsey je u 2018. godini objavio seriju analitičkih izveštaja o usponu „digitalnih izazivača“ širom CEE, odnosno zemalja koje pokazuju snažan potencijal digitalnog rasta i mogućnost da po tom pitanju ponove uspeh država sa severa Evrope. Tada su analizirani rezultati u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji, nakon čega je zaključeno da bi „pojačana digitalizacija u posmatranom regionu mogla da poveća BDP za dodatnih 20 milijardi evra BDP do 2025. godine“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...