PANDEMIJA UBRZALA RAST SVESTI O VAŽNOSTI RECIKLAŽE U Srbiji samo 27 odsto ispitanika daje prednost temama životne sredine u odnosu na ekonomiju

EkologijaEUU fokusuVesti

21.10.2020 14:17 Autor: Marko Miladinović 3

PANDEMIJA UBRZALA RAST SVESTI O VAŽNOSTI RECIKLAŽE U Srbiji samo 27 odsto ispitanika daje prednost temama životne sredine u odnosu na ekonomiju PANDEMIJA UBRZALA RAST SVESTI O VAŽNOSTI RECIKLAŽE U Srbiji samo 27 odsto ispitanika daje prednost temama životne sredine u odnosu na ekonomiju
Velika većina anketiranih Evropljana izjavila je da će, nakon Covid-19, biti važnije nego ikad da brinemo o svom okruženju i recikliramo, dok je zapanjujućih... PANDEMIJA UBRZALA RAST SVESTI O VAŽNOSTI RECIKLAŽE U Srbiji samo 27 odsto ispitanika daje prednost temama životne sredine u odnosu na ekonomiju

Velika većina anketiranih Evropljana izjavila je da će, nakon Covid-19, biti važnije nego ikad da brinemo o svom okruženju i recikliramo, dok je zapanjujućih 91 odsto reklo da bi želelo da se više angažuje po tom pitanju, pokazuje istraživanje koje je sprovela agencija za ispitivanje javnog mnjenja LUCID u 14 evropskih zemalja, u saradnji sa inicijativom “Svaka limenka se računa”.

Čak 52 odsto ispitanika u Evropi bi pitanja životne sredine stavilo ispred ekonomije, uprkos očekivanom ekonomskom usporavanju nakon pandemije Covid-19. Dva od tri ispitanika su stava da je reciklaža dužnost i obaveza svih, kao i da postoji hitna potreba za rešavanjem problema. Više od tri četvrtine ispitanika uvek ili često reciklira sve vrste materijala.

Posmatrano lokalno, ukupno 87 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je nakon Covid-19 važnije nego ikad brinuti o našoj planeti, dok je 74 odsto reklo da želi da učini više po pitanju reciklaže. Međutim, samo 27 procenata ispitanika iz Srbije bi dalo temama životne sredine prednost u odnosu na pitanja ekonomije, što se značajno razlikuje u odnosu na odgovore u zemljama poput Španije (60 odsto), Velike Britanije (57 odsto) i Rumunije (56 odsto).

Inicijativa “Svaka limenka se računa” od 2009. godine radi na podizanju svesti o značaju reciklaže limenki za piće sa vizijom da se dostigne stopa reciklaže i do 100 odsto svih upotrebljenih limenki u Evropi. U 2017. godini stopa reciklaže limenki za piće iznosila je 74,5 odsto, ali ova anketa je pokazala da 90 odsto ispitanika veruje da bi njihova zemlja trebalo da reciklira više.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 13.793 ispitanika starijih od 16 godina, usklađenih po uzrastu i polu u državama u kojima “Svaka limenka se računa” ima lokalnu inicijativu (Belgija, Srbija, Austrija, Mađarska, Grčka, Rumunija, Poljska, Češka, Irska, Holandija, Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska) u periodu od 5. avgusta do 14. septembra 2020.

  • zorica s.

    21.10.2020 #1 Author

    Daleko su nasi gradjani od znacaja i vaznosti reciklaze.

    Odgovori

  • Tina

    21.10.2020 #2 Author

    Onako kako se mi ponasamo prema prirodi, ona nam tako i uzvraca

    Odgovori

  • Jovana

    26.10.2020 #3 Author

    Da,da… I deponija u Novoj varosi bi isto to mogla da kaze.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...