Uspešna prodaja obveznica Francuske

Pariz prikupio 12 milijardi evra od prodaje duga

EUVesti

3.10.2024 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pariz prikupio 12 milijardi evra od prodaje duga Pariz prikupio 12 milijardi evra od prodaje duga
Poslednja prodaja obveznica Francuske pred objavu budžeta sledeće nedelje prošla je bez problema, što je premijeru Mišelu Barnijeu (Michel Barnier) i njegovoj novoj administraciji... Pariz prikupio 12 milijardi evra od prodaje duga

Poslednja prodaja obveznica Francuske pred objavu budžeta sledeće nedelje prošla je bez problema, što je premijeru Mišelu Barnijeu (Michel Barnier) i njegovoj novoj administraciji donelo preko potreban uspeh.

Ministarstvo finansija prikupilo je u četvrtak 12 milijardi evra od prodaje duga, što je u skladu sa maksimalnim iznosom koji je vlada planirala. Potražnja za obveznicama, koje su imale rokove dospeća između 10 i 30 godina, bila je 2,5 puta veća od iznosa prodatog duga, što odgovara interesovanju viđenom na dve prethodne prodaje sličnih rokova dospeća, prenosi Bloomberg.

Francuska se suočava sa političkim previranjima od vanrednih izbora u junu. Ta situacija je ometala napore da se finansije zemlje dovedu pod kontrolu, povećavši premiju koju Francuska mora da plati za zaduživanje u poređenju sa nekim drugim zemljama, što je navelo neke strane investitore da prodaju francuske obveznice.

Vladini zvaničnici, koji su ove nedelje govorili pod uslovom anonimnosti, izneli su planove za uštede od oko 60 milijardi evra kako bi se budžetski deficit smanjio na pet odsto BDP-a. Ipak, tržište je i dalje u stanju neizvesnosti jer su se javne finansije Francuske znatno pogoršale u poslednjim mesecima, a vlada nema većinu u parlamentu da bi odobrila budžet. Barnije će verovatno morati da koristi ustavne alate kako bi zaobišao glasanje o zakonu, što povećava šanse za izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi.

Očekuje se da će se ove godine fiskalni deficit povećati na 6,1 odsto BDP-a , što je više nego duplo iznad praga koji zahteva Evropska unija. Istovremeno, dodatni prinos koji investitori traže za kupovinu francuskih obveznica u poređenju sa sigurnijim nemačkim obveznicama blizu je nivoima poslednji put viđenim tokom dužničke krize evrozone pre više od decenije.

Investitori će sada pratiti niz ocena kreditnih agencija za Francusku, počevši sa Fitch Ratings 11. oktobra, Moody’s 25. oktobra i S&P Global Ratings 29. novembra. Fitch i S&P su Francusku ocenili sa AA-, dok je Moody’s ocenjuje kao stepen više, sa Aa2, uz stabilne prognoze.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.