PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ U JEKU PANDEMIJE Bira se 10. saziv od samostalnosti države

RegionVesti

5.7.2020 08:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ U JEKU PANDEMIJE Bira se 10. saziv od samostalnosti države PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ U JEKU PANDEMIJE Bira se 10. saziv od samostalnosti države
Hrvatska bira 10. saziv parlamenta od sticanja samostalnosti, na kojima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata. Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86... PARLAMENTARNI IZBORI U HRVATSKOJ U JEKU PANDEMIJE Bira se 10. saziv od samostalnosti države

Hrvatska bira 10. saziv parlamenta od sticanja samostalnosti, na kojima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata.

Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve nezvanične rezltate Državno izborno poverenistvo (DiP) će početi da objavljuje od 21 sat.

Hrvatski parlament ima 151 poslanika, a glavna borba za mandate će se voditi između lista sada vladajućeg HDZ-a premijera Andreja Plankovića i SDP-a koji predvodi Davor Bernardić, dok u anketama treće mesto zauzima Domovinski pokret Miroslava Škore.

Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDSS i DSS.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Izbore će pratiti gotovo 8.700 posmatrača, a na sprovođenju izbora biće angažovano oko 75.000 ljudi.

Prema najnovijim istraživanjima rejtinga stranaka, tesna prednost data je koaliciji stranaka Restart, okupljenih oko opozicione levo orijentisane Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je predsednik Davor Bernadić.

Bernardić je na poziciji lidera SDP zamenio aktuelnog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je do izbora na novu funkciju krajem prošle godine bio neko vreme van politike.

Druga je po anketama Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) aktuelnog premijera Andrija Plenkovića.

Reč je o stranci desnog centra koja je, kako se procenjuje, dobila ozbiljnu konkurenciju u desnom Domovinskom pokretu, koji je formirao pevač Miroslav Škoro, bivši kandidat za hrvatskog predsednika, koji nije ušao u drugi krug u kojem su bili Milanović i bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...