Posle oštrog pada vrednosti akcija kineskih kompanija na berzama

Peking nagovestio popuštanje regulatornog pritiska

BerzaNovacSvetVesti

30.7.2021 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Peking nagovestio popuštanje regulatornog pritiska Peking nagovestio popuštanje regulatornog pritiska
Vrednosti berzanskih akcija kineskih tehnoloških kompanija delimično su nadoknadile gubitke u četvrtak, nakon što su vlasti zemlje nagovestile popuštanje regulatornog pritiska u cilju kontrole... Peking nagovestio popuštanje regulatornog pritiska

Vrednosti berzanskih akcija kineskih tehnoloških kompanija delimično su nadoknadile gubitke u četvrtak, nakon što su vlasti zemlje nagovestile popuštanje regulatornog pritiska u cilju kontrole štete. Investitori su ostali na oprezu, znajući da bi nastavak regulatornih restrikcija mogao umanjiti budući profit korporacija.

Dan ranije, jedan od vodećih kineskih regulatora, rekao je novinarima pod uslovom anonimnosti da će Peking razmotriti uticaj budućih mera na berzansko tržište, pre njihovog uvođenja. Prema oceni analitičara, investitori veruju da bi se regulatorne promene ipak mogle nastaviti, jer su ciljevi kineskih vlasti dugoročni, prenosi WSJ.

Jedan od šefova investicionog odeljenja UBS banke, Edrijan Zurčer (Adrian Zuercher) smatra da bi trebalo da prođu jedan ili dva kvartala da bi se procenio finansijski uticaj nedavnih inicijativa kineskih regulatora. „Biće potrebno vreme da se ponovo uspostavi poverenje u vladu“, rekao je Zurčer.

Foto: Tanjug/AP

Hongkonški Hang Seng Tech Index ojačao je u četvrtak za osam odsto, nadovezujući se na manji rast u prethodnoj sesiji. Ipak i dalje je sedam odsto ispod vrednosti od pre nedelju dana i 36 procenata ispod vrhunca u februaru. Širi Hang Seng indeks porastao je za više od tri odsto.

Indeks Nasdaq Golden Dragon China, koji prati kineske tehnološke akcije kojima se trguje u Njujorku, pao je u julu za 22 odsto, što je najveći mesečni pad od 2008. godine. Vrednost akcija kineskih internet grupa Tencent i Alibaba pale su za 16, odnosno 10 procenata.

Oštar pad usledio je nakon što je Peking pokrenuo regulatorni napad na kompanije koje operišu velikom količinom podataka i preduzeća iz sektora obrazovanja, kao i na preispitivanje načina na koji se kineske kompanije izlistavaju na berzama izvan zemlje.

Foto: Pixabay.com

Početkom jula, kompanija Didi, kineska verzija Ubera, izgubila je milijarde na Njujorškoj berzi nakon što su regulatorne vlasti u Pekingu najavile istragu u vezi sa poslovanjem ovog preduzeća. Vrednost akcija kompanije Didi opala je za više od 25 odsto, a njena tržišna vrednost smanjena je za oko 17 milijardi dolara.

Na sastanku vrha Komunističke partije Kine, kojim je predsedavao kineski predsednik Si Đinping, rečeno je da će biti „poboljšan sistem regulatornog nadzora za kompanije koje se kotiraju u inostranstvu“, javila je državna novinska agencija Sinhua, ne navodeći više detalja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...