Podrška oporavku kineske ekonomije

Peking upumpava 142 milijarde dolara u velike banke

BankeNovacSvetVesti

26.9.2024 10:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Peking upumpava 142 milijarde dolara u velike banke Peking upumpava 142 milijarde dolara u velike banke
Kina razmatra ulaganje do 1.000 milijardi juana (142 milijarde dolara) u svoje najveće državne banke kako bi povećala njihov kapacitet za podršku posrnuloj ekonomiji,... Peking upumpava 142 milijarde dolara u velike banke

Kina razmatra ulaganje do 1.000 milijardi juana (142 milijarde dolara) u svoje najveće državne banke kako bi povećala njihov kapacitet za podršku posrnuloj ekonomiji, prema izvorima upoznatim sa situacijom. Sredstva će uglavnom dolaziti iz izdavanja novih specijalnih državnih obveznica, rekli su izvori, uz napomenu da detalji još nisu finalizovani i mogu se promeniti.

Bilo bi to prvi put od globalne finansijske krize 2008. godine da Peking ubrizgava kapital u velike banke.

Kina žuri da osnaži svoje banke, iako šest najvećih banaka već ima kapitalne rezerve koje daleko nadmašuju zahteve, nakon što je najavila široka smanjenja hipotekarnih kamatnih stopa i smanjila ključne stope kako bi oživela ekonomiju. Banke, kao što su Industrijska i Komercijalna Banka Kine i Banka Kine, sada se bore s rekordno niskim maržama, opadajućim profitima i rastućim lošim kreditima, prenosi Bloomberg.

Li Junze, glavni regulator kineskog bankarskog sektora, rekao je ranije ove nedelje da će vlasti preduzeti korake da ojačaju osnovni kapital kod šest najvećih komercijalnih banaka, bez detaljnijeg objašnjenja. Nacionalna finansijska regulatorna administracija nije odgovorila na zahtev za komentar.

„Ovo je drugačija vrsta stimulansa“, rekao je Hao Hong, glavni ekonomista u Grow Investment Group. „Ako se uradi kroz izdavanje specijalnih obveznica, to je fiskalni stimulans koji može stabilizovati banke dok cene nekretnina nastavljaju da padaju. To će osigurati da sposobnost banaka za davanje kredita neće biti pogođena“, naveo je Hao.

Kineske velike banke su pod sve većim pritiskom regulatora da podrže posrnulu ekonomiju nudeći jeftinije kredite rizičnim zajmoprimcima, od investitora u nekretnine do vlasnika kuća i lokalnih vladinih finansijskih institucija. Nedavno su neke banke takođe poslušale poziv vlade da prvi put isplate privremene dividende kako bi podržale berzu, iako su profit i marže u opadanju.

U teoriji, ocenio je analitičar Fransis Čan, velikim bankama nije potreban dodatni kapital za održavanje poslovanja, osim ako im ne bude naređeno da preuzmu veći kreditni rizik, za šta bi 1.000 milijardi juana mogao biti namenjeno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.