lek protiv covida-19

Pfizer će prodati četiri miliona pilula Paxlovida siromašnijim zemljama

Firme u fokusuSvetU fokusuVestiZdravlje

22.3.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Pfizer će prodati četiri miliona pilula Paxlovida siromašnijim zemljama Pfizer će prodati četiri miliona pilula Paxlovida siromašnijim zemljama
Farmaceutska kompanija Pfizer će prodati čak četiri miliona doza svoje pilule Paxlovid protiv Covida-19 zemljama sa niskim i srednjim prihodima u okviru sporazuma sa... Pfizer će prodati četiri miliona pilula Paxlovida siromašnijim zemljama

Farmaceutska kompanija Pfizer će prodati čak četiri miliona doza svoje pilule Paxlovid protiv Covida-19 zemljama sa niskim i srednjim prihodima u okviru sporazuma sa Unicefom, globalnom organizacijom za pomoć.

Uslovi sporazuma o snabdevanju 95 zemalja ovim medikamentom nisu objavljeni u utorak u saopštenju proizvođača lekova iz Njujorka. Neke zemlje sa višim srednjim prihodima u Africi su takođe uključene u sporazum, saopštio je Pfizer, a kompanija očekuje da će snabdevanje biti dostupno u aprilu i nastaviti tokom cele godine, piše Bloomberg.

Paxlovid je smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti od Covida za skoro 90 odsto u kliničkim ispitivanjima i obećava da će igrati važnu ulogu u borbi protiv bolesti. Do sada su bogatije zemlje obezbedile oko četvrtinu početnih Pfizerovih zaliha, što je pojačalo zabrinutost oko pristupa.

Pfizer je sklopio sporazume sa oko tri desetine proizvođača lekova u zemljama širom sveta o proizvodnji jeftinih verzija Paxlovida, ali one možda neće stići na tržište do 2023. godine, prema proceni analitičke kompanije Airfiniti Ltd.

„Snabdevanje Unicefa je važan deo naše sveobuhvatne strategije za ubrzanje pristupa Paxlovidu za lečenje infekcije Covid-19 što je brže moguće i po pristupačnoj ceni“, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Burla (Albert Bourla).

 • GOCA BG

  22.3.2022 #1 Author

  Ne vidim to kao humanitarno…

  Odgovori

 • STRELAC

  22.3.2022 #3 Author

  Koliko su para zaradili samo od pocetka pandemije mogli su i da doniraju najsiromasnijim zemljama.

  Odgovori

 • FLAME

  22.3.2022 #4 Author

  Što ne poklone? Kao da će se obogatiti za 4.000.000 pilula. Strašno.

  Odgovori

 • Milovan94

  22.3.2022 #5 Author

  Baš lepo od fajzera. Uvek treba pomoći siromašnijim zemljama.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  23.3.2022 #7 Author

  Divno, opet eksperimente i besplatno testiranje lekova na siromašnima.

  Odgovori

  • ZVE84

   23.3.2022 #8 Author

   Bravo! Ko čita između redova zna!

   Odgovori

 • MARA

  23.3.2022 #9 Author

  Trovanje sirotinje… Ccc

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...