Višestruko nadmašen prethodni aukcijski rekord

Pištolj kojim je ubijen Bili Kid prodat za šest miliona dolara

LifestyleLuksuzSvetVestiZanimljivosti

7.9.2021 15:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pištolj kojim je ubijen Bili Kid prodat za šest miliona dolara Pištolj kojim je ubijen Bili Kid prodat za šest miliona dolara
Pištolj kojim je ubijen ozloglašeni odmetnik sa Divljeg zapada Bili Kid (William H. Bonney, Billie The Kid) prodat je za rekordnih 6,03 miliona dolara,... Pištolj kojim je ubijen Bili Kid prodat za šest miliona dolara

Pištolj kojim je ubijen ozloglašeni odmetnik sa Divljeg zapada Bili Kid (William H. Bonney, Billie The Kid) prodat je za rekordnih 6,03 miliona dolara, saopšteno je u američkoj aukcijskoj kompaniji Bonhams.

Prethodne procene govorile su da će na licitaciji legendarni primerak revolvera marke Colt kalibra .44 eventualno dostići cenu između dva i tri miliona dolara, što bi takođe predstavljalo rekord za cenu oružja. U aukcijskoj kući Bonhams je istaknuto da je pištolj kojim je šerif Pat Garet (Pat Garrett) upucao Bilija Kida 1881. godine „u vrlo dobrom stanju“ prodat anonimnom kupcu nakon „veoma aktivnog licitiranja“ putem telefona, na internetu i na licu mesta, piše The Independent. 

Bili Kid je usmrtio osmoricu ljudi, zbog čega je bio traženi odmetnik. Učestvovao je u takozvanom Stočarskom ratu u okrugu Linkoln u Novom Meksiku, a stradao je u 21. godini života. Njegov ubica Pat Garet i sam je bio izvan zakona pre nego što je stavio šerifsku zvezdu, a bio je direktan Kidov suparnik tokom sukoba stočara.

Čuveni pištolj bio je vrhunac na aukciji, koja je takođe uključivala i drugo vatreno oružje sa Divljeg zapada, rukopise i suvenire u vlasništvu poznatih kolekcionara iz Teksasa, Džima i Tereze Erl (Jim & Theresa Earle).

Prethodi rekord u postignutoj ceni za neko vatreno oružje iznosio je 1,98 miliona dolara iz 2002. godine, kada je u kući Christie’s prodat par pištolja iz Rata za nezavisnost SAD.

  • Anna

    16.9.2021 #1 Author

    Fantastično! Šest miliona dolara! Ko bi rekao da neko može da potroši toliko novca na komad oružja koji možda čak i nije bezbedno koristiti!!!

    Odgovori

  • COCO

    17.7.2022 #2 Author

    Vauu! 😀

    Odgovori

  • Moon

    3.9.2022 #3 Author

    Svaka cast… 🙄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...