Razlog povećanje kolektivnih ugovora i bonusa

Plate u Nemačkoj porasle najviše od 2008. godine

Vesti

30.5.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Plate u Nemačkoj porasle najviše od 2008. godine Plate u Nemačkoj porasle najviše od 2008. godine
Bruto zarade zaposlenih u Nemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plata objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusa koje... Plate u Nemačkoj porasle najviše od 2008. godine

Bruto zarade zaposlenih u Nemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plata objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusa koje su radnici dobili zbog inflacije.

Nominalne zarade u prvom kvartalu porasle su za 6,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku. Istovremeno, potrošačke cene su porasle za samo 2,5 odsto, dok su realne zarade porasle za 3,8 odsto, piše Seebiz.

Ovo je najveće povećanje od uvođenja ove vrste statistike 2008. godine. Nominalne zarade bile su veće samo u drugom kvartalu prošle godine.

Bonusi, odnosno jednokratne isplate bez poreza i doprinosa koje su zaposleni dobili zbog inflacije, iznosili su i do 3.000 evra. Plate zaposlenih u javnom sektoru i radnika sa relativno niskim primanjima porasle su iznad proseka.

Od poslednjeg kvartala 2021. inflacija u Nemačkoj je značajno ubrzala i oslabila kupovnu moć zaposlenih. Realne plate su znatno pale. Ponovo su u porastu od sredine prošle godine, pošto su potrošačke cene počele da se smiruju.

  • JANA

    1.6.2024 #1 Author

    Ma razlog je nenormalna inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.