USPEŠNA SARADNJA SRBIJE I MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA

Počeli pregovori o novom aranžmanu sa MMF

BankeNovacSrbijaVesti

13.4.2021 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počeli pregovori o novom aranžmanu sa MMF Počeli pregovori o novom aranžmanu sa MMF
Plenarnim sastankom u video formatu počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke... Počeli pregovori o novom aranžmanu sa MMF

Plenarnim sastankom u video formatu počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, dok misiju MMF predvodi Jan Kejs Martej. U razgovorima učestvuje i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori se odvijaju u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF i traju do 23. aprila. Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije Covid-19. Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta MMF podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Istovremeno, počinju i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom. S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Zgrada Narodne banke Srbije
Foto: Wikimedia Commons

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su sredinom 2019. godine

Referentna kamatna stopa NBS ostaje 1,0 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih mera monetarne i fiskalne politike mogu očekivati i u narednom periodu, kao i da je najavljen treći paket mera pomoći privredi i građanima. To znači da će mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana, i na rast njihovog raspoloživog dohotka.

Izvršni odbor je istakao da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni, i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera, na šta ukazuju raspoloživi mesečni indikatori aktivnosti, spoljne trgovine i sa tržišta rada. Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta, zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje. Prerađivačka industrija, pored poljoprivrede, vodi dalji rast našeg izvoza, koji je ostao geografski i proizvodno rasprostranjen kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju u prethodnim godinama, pretežno u razmenljive sektore.

Promet u trgovini na malo od maja prošle godine beleži pozitivne trendove, a sa uspešnim nastavkom sprovođenja procesa vakcinacije, oporavak se očekuje i u ostalim uslužnim sektorima, koji su još uvek u velikoj meri pogođeni aktuelnom pandemijom. To bi već u narednim mesecima trebalo da rezultira dostizanjem pretkriznog nivoa bruto domaćeg proizvoda, a zatim nastavkom njegovog ubrzanog rasta, čemu će doprineti i novi najavljen paket mera ekonomske pomoći.

Narodna banka Srbije nastavlja da osmu godinu zaredom, i u uslovima pandemije, ispunjava svoj osnovni cilj – obezbeđenje niske i stabilne inflacije. U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije inflacija se u martu vratila u granice cilja i iznosila je 1,8 odsto međugodišnje. Isto toliko je iznosila i bazna inflacija, koja se nije menjala u odnosu na februar.

Srpski dinari
Foto: Shutterstock

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u okviru donje polovine ciljanog raspona. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Izvršni odbor je imao u vidu da su stanje globalne ekonomije i izgledi za njen rast i dalje pod uticajem pandemije, ali da ohrabruje činjenica da se projekcije revidiraju naviše. MMF je početkom aprila, po drugi put od početka godine, povećao projekciju rasta svetske privrede, očekujući efekte dodatnih fiskalnih mera koje preduzimaju najveće ekonomije sveta, kao i podsticaj koji će proces vakcinacije dati globalnom rastu u drugoj polovini godine. Očekuje se i snažniji rast zone evra, kao i Nemačke i Italije, najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, što će se pozitivno odraziti na izvoz srpske privrede.

Brzina oporavka svetske privrede opredeljivaće kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, što povećava važnost opreznog pristupa u vođenju monetarne politike. Pored toga, opreznost je potrebna i zbog neizvesnosti na svetskom robnom tržištu, pre svega zbog uzlaznog trenda cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane koji traje već izvesno vreme, navode u Narodnoj banci Srbije.

.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...