Prekretnica u evropskoj energetskoj bezbednosti

Početak rada Aleksandrupolis TPG terminala 

EURegionVesti

1.10.2024 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Početak rada Aleksandrupolis TPG terminala  Početak rada Aleksandrupolis TPG terminala 
Kompanija Gastrade objavila je da je veliki Aleksandrupolis TPG terminal počeo sa radom. Ovo je jedan od najvažnijih energetskih projekata na evropskom, regionalnom, nacionalnom... Početak rada Aleksandrupolis TPG terminala 

Kompanija Gastrade objavila je da je veliki Aleksandrupolis TPG terminal počeo sa radom. Ovo je jedan od najvažnijih energetskih projekata na evropskom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.

“Ovaj značajan projekat je pre 15 godina osmislio Dimitris Kopeluzos (Dimitros Copelouzos) i doprinosi energetskoj bezbednosti i diversifikaciji izvora i ruta snabdevanja energijom jugoistočne i centralne Evrope, odlučno unapređujući ulogu i značaj Grčke na savremenoj energetskoj mapi Evrope, čineći je energetskom kapijom za više od devet zemalja”, piše u zvaničnom saopštenju.

Uspešnim završetkom svih testova tokom puštanja u rad i izdavanjem upotrebne dozvole od strane grčkog ministarstva energetike i životne sredine prošlog leta, projekat je doveden u fazu operativne spremnosti, čime je zvanično omogućen početak komercijalnog rada.

Aleksandrupolis TPG terminal se sastoji od plutajuće jedinice za skladištenje i gasifikaciju TPG, te podmorskog i kopnenog gasovoda za prirodni gas koji povezuje platformu sa Nacionalnim sistemom za prenos prirodnog gasa (NNGTS) preko kojeg će se isporučivati prirodni gas u Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju i Ukrajinu na istoku, kao i Mađarsku i Slovačku na zapadu.

Plutajuća jedinica nazvana je Aleksandrupolis u čast grada kod koga se nalazi, ima najsavremeniju tehnologiju, sa maksimalnim kapacitetom regasifikacije od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Već 14 grčkih i međunarodnih kompanija učestvuje komercijalno u projektu, angažujući skoro sve kapacitete terminala do najmanje 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.