Penzionerima 10. februara sleduje 20.000 dinara

Počinje isplata 10.000 dinara za zdravstvene radnike

Vesti

14.1.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Počinje isplata 10.000 dinara za zdravstvene radnike Počinje isplata 10.000 dinara za zdravstvene radnike
Zdravstveni radnici dobiće po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, što je nastavak kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima, ali i način da im država još jednom... Počinje isplata 10.000 dinara za zdravstvene radnike

Zdravstveni radnici dobiće po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, što je nastavak kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima, ali i način da im država još jednom kaže hvala za sve što čine za svoju zemlju i građane, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

U petak, 14. januara, 122.462 zdravstvenih radnika u Srbiji dobiće novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara, prenosi RTS.

“Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije“, rekao je Mali, a saopštilo Ministarstvo finansija.

Osim kroz jednokratna davanja, Vlada Srbije podržava zdravstvo i kroz redovna povećanja plata. U novembru su plate medicinskih sestara povećane za 15 odsto, a lekara za 10 procenata, naveo je Siniša Mali.

„Kada je počela pandemija korona virusa 2020. godine, jedna od prvih mera koju smo doneli bilo je novo povećanje plata medicinskim radnicima za još 10 odsto. Potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara“, podsetio je ministar finansija.

Dodao je da su 1. januara 2021. godine zdravstvenim radnicima ponovo povećane plate za 5 odsto, a novo povećanje su dobili od 1. januara ove godine.

Prema rečima Siniše Malog, ostali zaposleni u javnom sektoru od 1. januara ove godine su dobili povećanje plata od sedam odsto.

Ministar je istakao i da su veoma važni uslovi rada u zdravstvenim ustanovama, zbog čega država svake godine izdvaja sve više sredstava iz budžeta kako za nabavku neophodne medicinske opreme i lekova, tako i za rekonstrukciju i izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja.

On je podsetio i da će, osim zdravstvenih radnika, koji će dobiti po 10.000 dinara, penzioneri dobiti po 20.000 dinara 10. februara, a svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina dobiti po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Sa merom pomoći za mlade i sa 20.000 dinara koje će penzioneri dobiti, dolazimo do toga da su sva tri paketa pomoći države za ublažavanje posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP. To su ogromna sredstva i odličan pokazatelj stanja javnih finansija naše zemlje. To je potvrda da je naša država jaka i stabilna i da uvek brine za građane“, zaključio je Mali.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...