VAKCINACIJA PROTIV KORONE U AMERICI Kolektivni imunitet do juna, predviđaju stručnjaci

IzdvajamoLifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

14.12.2020 08:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

VAKCINACIJA PROTIV KORONE U AMERICI Kolektivni imunitet do juna, predviđaju stručnjaci VAKCINACIJA PROTIV KORONE U AMERICI Kolektivni imunitet do juna, predviđaju stručnjaci
Vakcinacija protiv korona virusa u Americi počinje u ponedeljak 14. decembra, nakon što je direktor tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju, Robert Redfild (Robert... VAKCINACIJA PROTIV KORONE U AMERICI Kolektivni imunitet do juna, predviđaju stručnjaci

Vakcinacija protiv korona virusa u Americi počinje u ponedeljak 14. decembra, nakon što je direktor tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju, Robert Redfild (Robert Redfield) potpisao preporuku Savetodavnog odbora za imunizaciju za upotrebu vakcine kompanija Pfizer i BioNTech.

Budući da je Agencija za hranu i lekove u petak izdala odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, Redfild je potvrdio da se vakcina može davati osobama starijim od 16 godina, prenosi CNN. Američki mediji javili su u nedelju da je u toku dopremanje vakcina iz fabrike Pfizer u Mičigenu u bolnice širom SAD. Prvi na redu za vakcinaciju su zdravstveni radnici, njih oko 21 milion i štićenici domova za negu starih lica, kojih je oko tri miliona.

Foto: Tanjug/AP

Federalni zvaničnici navode da prve vakcine stižu u ponedeljak u 145 distributivnih centara, a u utorak će biti isporučene na 425 dodatnih lokacija i na još 66 u sredu, prenosi ABC. U kamionima koji su napustili pogon Pfizera bilo je 184.275 doza vakcina, a još 390.000 doza trebalo bi da krene u ponedeljak.

Prema stručnim procenama, stanovništvo SAD bi do juna moglo da stekne kolektivni imunitet ukoliko 70 odsto i više populacije bude obuhvaćeno vakcinacijom. Prema anketi koju je obavio AP oko polovine Amerikanaca želi da bude vakcinisano, dok se oko četvrtine ispitanih i dalje dvoumi oko toga, prenosi CNBC. SAD su postale treća država, posle Velike Britanije i Kanade koja je odobrila upotrebu vakcine kompanija Pfizer i BioNTech.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...