"Recesija će biti duboka i dugotrajna", smatra profesor milojko arsić

Pogoršanje odnosa sa EU bilo bi veoma nepovoljno za srpsku privredu

SrbijaVesti

18.1.2023 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pogoršanje odnosa sa EU bilo bi veoma nepovoljno za srpsku privredu Pogoršanje odnosa sa EU bilo bi veoma nepovoljno za srpsku privredu
Profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić izjavio je da bi pogoršanje odnosa sa Evropskom unijom bilo vrlo nepovoljno za privredu Srbije. „Mi zavisimo... Pogoršanje odnosa sa EU bilo bi veoma nepovoljno za srpsku privredu

Profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić izjavio je da bi pogoršanje odnosa sa Evropskom unijom bilo vrlo nepovoljno za privredu Srbije.

„Mi zavisimo od EU jer izvozimo najveći deo proizvoda u te zemlje, najveći deo investicija dolazi iz tih zemalja, imamo donacije koje dolaze“, rekao je Arsić gostujući na N1, prenela je Beta.

Komentaričući susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa osnivačem kompanije Affinity Partners Džaredom Kušnerom, Arsić je kazao da je takva vrsta kontakta korisna za Srbiju ukoliko je moguće dobiti na taj način neku investiciju.

Arsić je rekao i da svetska ekonomija nije na ivici katastrofe, ali i da će doći do usporavanja privredne aktivnosti i recesije.

„Recesija će biti duboka i dugotrajna. Došlo je do akumuliranja tih nepovoljnih događanja, posle epidemije je došlo do rata u Ukrajini, ali imamo i neke druge nepovoljne događaje u svetu“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, inflacija će u Srbiji biti dugotrajna, u Evropi je već počelo značajno smanjenje inflacije, dok je u Americi situacija drugačija.

„U Americi imamo uglavnom pad od jula prošle godine, ona je ranije nego Evropa primenila oštre mere monetarne politike“, rekao je Arsić.

Istakao je da će u Srbiji inflacija ostati na visokom nivou, kao i da nije isključeno da će i u januaru i februaru inflacija porasti zbog povećanja cena struje.

Povodom predloga o uvođenju poreza na ekstra dobit, Arsić je rekao da se o toj temi priča i u drugim zemljama ali da ga je mali broj zemalja uveo.

„Iako se diskutuje u mnogim zemljama o tome, to se odnosi na energetske kompanije. Kod nas se to odnosi uglavnom na NIS, pošto Srbijagas ostvaruje gubitke i prima državnu pomoć“, rekao je on.

Govoreći o Elektroprivredi Srbije (EPS) Arsić je rekao da Norvežani koji su angažovani kao konsultanti za reforumu tog preduzeća „ne znaju šta ih čeka“.

  • SUNCOKRET

    18.1.2023 #1 Author

    Svakako je odlična sa ideja sto je norveška firma kao nezavisno telo angažovana na reorgqbnizqaciji elektro privrede Srbije.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    18.1.2023 #2 Author

    Porez na ekstra dobit je odlična ideja ali niko ne želi da je sprovede.

    Odgovori

  • Jovana24

    18.1.2023 #3 Author

    Koju privredu…

    Odgovori

  • TATJANA

    19.1.2023 #4 Author

    Svaki kontakt, svaka saradnja svodi se na interes, pa tako da naravno ne bi bilo dobro da remeti mo previše odnose sa EU

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...