Temelj za zatvaranje više poglavlja za ulaz Crne Gore u EU

Pokret Evropa sad predao predlog Zakona o Razvojnoj banci u skupštinsku proceduru

RegionVesti

18.7.2024 08:53 Autor: Mirjana Vasić Adžić 0

Pokret Evropa sad predao predlog Zakona o Razvojnoj banci u skupštinsku proceduru Pokret Evropa sad predao predlog Zakona o Razvojnoj banci u skupštinsku proceduru
Osnivački kapital Razvojne banke ne može biti manji od 90 miliona evra i to precizno piše u predlogu Zakona, ovaj novac već postoji i... Pokret Evropa sad predao predlog Zakona o Razvojnoj banci u skupštinsku proceduru

Osnivački kapital Razvojne banke ne može biti manji od 90 miliona evra i to precizno piše u predlogu Zakona, ovaj novac već postoji i neće biti potreban dodatni za ovu banku. Kapital će činiti onaj koji se preuzme od Investiciono razvojnog fonda (IRF).

To je kazao predsednik poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić, na konferenciji za medije u Skupštini povodom predloga Zakona o razvojnoj banci koji su poslanici ovog pokreta predali u skupštinsku proceduru, pišu Vijesti.

Čarapić je to naveo u odgovoru na pitanje, kako je tačno vlada Crne Gore došla do iznosa od 90 miliona evra i da li su za to rađene analize ili konsultacije, i sa kim.

Suština predloga PES-a je da ova banka preuzme sve poslove, imovinu i zaposlene IRF-a, koji će biti ugašen čim se banka upiše u Centralni registar privrednih subjekata.

„Što se tiče iznosa kapitala to je najmanji mogući iznos, 90 miliona za ovaj zakon. Smatramo da je to dobra polazna osnova da ćemo u narednom periodu preuzimanjem kreditnih depozita, doći do većeg kapitala banke“, naveo je on i dodao da očekuje da ovaj model neće ugroziti nijednu komercijalnu banku.

Na pitanje zašto o ovom za privredu važnom Zakonu nije bilo javne rasprave i konsultacija sa privredom, Čarapić je naveo da ga predlažu poslanici pa javna rasprava nije potrebna.

„Zakon će biti u proceduri neko vreme, nadamo se da će se usvojiti tokom ovog meseca, ali ako neko ima neke sugestije ili pitanja, to će moći da uradi tako što će se informisati na mojoj LinkedIn stranici, gde ćemo dati upustva za to kako ćemo primati neke sugestije. Trudićemo se da svakom damo odgovor tako da taj aspekt javne rasprave nije isključen, a svakako ste upoznati da priča o Razvojnoj banci traje decenijama“, naveo je Čarapić.

Upitan da li će biti saradnje Razvojne sa komercijalnim bankama, Čarapić je naveo da je reč o novoj instituciji na tržištu i da postoji ta mogućnost, ali da će to zavisiti od politike menadžmenta banke.

Kada su u pitanju podzakonski akti koji će se doneti za potrebe ovog Zakona, Čarapić je naveo da ne želi da spekuliše o njihovom broju, ali da veruje da transformaciju IRF-a u Razvojnu banku mogu obaviti za tri meseca.

Istakao je da je ovaj Zakon temelj za zatvaranje više poglavlja za ulaz u EU, da planiraju da vremenom sarađuju sa stanovništvom i daju manje stambene kredite, da će Banka služiti za veće plasmane…

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.