ukoliko se ne ispune zahtevi, moguća radikalizacija protesta

Poljoprivrednici zahtevaju povećanje cene suncokreta i pojeftinjenje goriva

AgrobiznisNovacSrbijaU fokusuVesti

9.8.2022 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Poljoprivrednici zahtevaju povećanje cene suncokreta i pojeftinjenje goriva Poljoprivrednici zahtevaju povećanje cene suncokreta i pojeftinjenje goriva
Poljoprivrednici Vojvodine i Braničevskog okruga započeli su jutros proteste zbog niske otkupne cene suncokreta od oko 60 dinara po kilogramu i traže da uljare... Poljoprivrednici zahtevaju povećanje cene suncokreta i pojeftinjenje goriva

Poljoprivrednici Vojvodine i Braničevskog okruga započeli su jutros proteste zbog niske otkupne cene suncokreta od oko 60 dinara po kilogramu i traže da uljare isplate oko 90 dinara po kilogramu, najavljujući radikalnije mere ako im se ne ispune zahtevi.

Pored toga, vojvođanski ratari su, protestujući ispred zgrade pokrajinske Vlade u Novom Sadu, tražili da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara na svim pumpama.

S druge strane, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig Milan Marković rekao je za agenciju Beta da je blokada saobraćaja na mostu na Velikoj Moravi i magistralnom pravcu koji spaja Požarevac sa auto-putem uredno prijavljena MUP-u i da policija preusmerava vozila zaobilaznim putem prema istočnoj Srbiji, dužinom 30 kilometra.

On je dodao da poljoprivrednici iz tog kraja više neće razgovarati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer, kako je dodao, oni znaju njihove zahteve.

„Neka nađu rešenje jer je država kriva što je zabranila izvoz rafinisanog ulja iz fabrika, pa su skladišta puna neprodate robe i ne mogu da otkupe suncokret po ceni koju tražimo“, rekao je Marković.

Razlozi za nezadovoljstvo poljoprivrednika su, kako su rekli, astronomski rast troškova proizvodnje suncokreta koji su veći od 50 do 300 odsto. Nevolja više za njih je što je suša smanjila prinose do 50 odsto, pa su na gubitku po dva osnova, niske cene i malih prinosa, prenosi agencija Beta.

Uljare su prošle godine suncokret plaćale 62 dinara po kilogramu, a ove godine, kako kažu poljoprivrednici, zbog neprodate robe ne mogu da plate više od 55-56 dinara po kilogramu iako je njegova proizvodnja skoro dvostruko skuplja.

Ukoliko im se ne ispune zahtevi, poljoprivrednici su rekli da će radikalizovati proteste.

  • SUNCOKRET

    9.8.2022 #1 Author

    Ovakvim problemima država treba ozbiljno da pristupi.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.8.2022 #2 Author

    Kod nas osnov treba da bude poljoprivreda

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.8.2022 #3 Author

    Ovo je prilika da se nešto promeni. Ne može seljak više da trpi

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.8.2022 #4 Author

    Taksisti izadju na proteste i sve uslove dobiju,a poljoprivrednici koji su bitna karika u zemlji,na njihove zahteve se oglusuju…

    Odgovori

  • BOJANA

    10.8.2022 #5 Author

    Njima treba da se omogući gorivo po pristupačnijoj ceni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...