POLOVINA INVESTITORA U BIH PLANIRA DA NASTAVI ULAGANJA Svoje planove odložiće njih 40 odsto, pokazuje istraživanje FIPA

RegionVesti

3.12.2020 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

POLOVINA INVESTITORA U BIH PLANIRA DA NASTAVI ULAGANJA Svoje planove odložiće njih 40 odsto, pokazuje istraživanje FIPA POLOVINA INVESTITORA U BIH PLANIRA DA NASTAVI ULAGANJA Svoje planove odložiće njih 40 odsto, pokazuje istraživanje FIPA
Prema istraživanju Agencije za unapređenje stranih investicija BIH (FIPA), 50 odsto stranih investitora potvrđuje da će nastaviti planirana ulaganja u Bosni i Hercegovini koja... POLOVINA INVESTITORA U BIH PLANIRA DA NASTAVI ULAGANJA Svoje planove odložiće njih 40 odsto, pokazuje istraživanje FIPA

Prema istraživanju Agencije za unapređenje stranih investicija BIH (FIPA), 50 odsto stranih investitora potvrđuje da će nastaviti planirana ulaganja u Bosni i Hercegovini koja su dogovorena i pre pandemije korona virusa, 40 odsto njih će najverovatnije odgoditi planirana ulaganja, dve firme planiraju da premeste deo osvojih poslovnih aktivnosti van BIH, dok će jedna potpuno zaustaviti investicione aktivnosti.

Kako se ističe, u kontaktu sa kompanijama prevladava opredjeljenje da će određeni investicioni planovi biti na neko vreme odloženi ili usporeni kako bi se nadoknadili izvesni gubici i prevazišao dodatni rizik i neizvesnost poslovanja.

Foto. Pixabay.com

Kako je naglašeno, prema procenama relevantnih međunarodnih organizacija, direktne strane investicije bi u narednom periodu 2020/2021. mogle imati pad do 40 odsto na globalnom nivou, što će svakako imati negativan uticaj i na priliv direktnih stranih investicija u BiH. Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini su u 2019. godini iznosila 699 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini najviše investirale su Rusija (sa 211 miliona KM) i Hrvatska (sa 117 miliona KM). Na rang listi najvećih investitora slede Velika Britanija sa 85 miliona KM i Austrija sa 61 milion KM.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...