Nedostatak čipova utiče na automobilsku industriju

„Polovnjaci“ skuplji i do 30 odsto, neće biti kvalitetnih vozila iz uvoza

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

14.9.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

„Polovnjaci“ skuplji i do 30 odsto, neće biti kvalitetnih vozila iz uvoza „Polovnjaci“ skuplji i do 30 odsto, neće biti kvalitetnih vozila iz uvoza
Trgovci upozoravaju da bi u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Razlog tome je što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na... „Polovnjaci“ skuplji i do 30 odsto, neće biti kvalitetnih vozila iz uvoza

Trgovci upozoravaju da bi u Srbiji mogli da poskupe polovni automobili. Razlog tome je što kupci u Evropi i do šest meseci čekaju na nove automobile, jer za njihovu proizvodnju nedostaju čipovi i poluprovodnici koji se prave u Kini.

Osloniti se na kineske proizvođače čipova mnoge će odvesti u gubitke jer kupaca ima, a robe ne. Pojavio se još jedan apsurd da polovna vozila korišćena godinu dana u Nemačkoj budu skuplja od cene za koju su kupljena. Automobila polovnjaka nema ni za izvoz. Lista čekanja za nova vozila je duga do proleća.

„Prošle godine pad prodaje novih vozila bio je 26 odsto što i nije tako loše u odnosu na zemlje u okuženju“, izjavila je za RTS Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika.

U međuvremenu, počeo je Minhenski sajam automobila, ali na njemu skoro da niko ne nudi vozila na dizel i benzin. Svi koji izlažu, prebacili su se na elektriku koja će do 2030. godine u Evropi biti obavezna u velikim gradovima. Za ova vozila takođe nema čipova, pa se i ona čekaju, ali su zato subencije država skoro za polovinu vozila.

„Mi smo u završnici priprema prodaje električnih vozila i to će krenuti tokom ovog meseca. Krećemo sa modelima eqa i eqc, a od naredne godine sve premijere koje će biti predstavljene, biće promovisane na našem tržištu“, navode za RTS predstavnici autokompanije Mercedes.

Kod nas će sva ova dešavanja dovesti do dve stvari – nestaće dobrih i kvalitetnih polovnih vozila iz uvoza, a cene polovnjaka će se povećati za 20 do 30 odsto, tvrde dileri. Već sada se na carini beleži pad carinjenja od 30 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...