Stupa na snagu nova odluka Vlade Srbije

Pomoć mladim roditeljima do 20.000 evra za kupovinu kuće ili stana

NekretnineNovacSrbijaVesti

18.2.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Pomoć mladim roditeljima do 20.000 evra za kupovinu kuće ili stana Pomoć mladim roditeljima do 20.000 evra za kupovinu kuće ili stana
Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je Odluku o pomoći države pri kupovini kuće ili stana, ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili... Pomoć mladim roditeljima do 20.000 evra za kupovinu kuće ili stana

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je Odluku o pomoći države pri kupovini kuće ili stana, ili izgradnji kuće, porodicama koje su dobile ili će dobiti dete ove godine, a maksimalni iznos sredstava je 20.000 evra. Iz Ministarstva za brigu o porodici saopšteno je da uredba na snagu stupa u petak.

Odlukom i pravilnikom bliže se određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnine za porodice koje žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine, prenosi RTS.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može da ostvari svaki podnosilac zahteva.

Jedan od uslova za dobijanje 50 odsto vrednosti radova novca je da se kuća gradi u lokalnoj samoupravi koja je utvrđena kao devastirano područje, u skladu sa uredbom iz 2014. godine.

Potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta. Isti uslovi važe za gradnju u ostalim lokalnim samoupravama za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit, u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti, na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Odluka i uredba o dodeli novčane pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, donete na sednici Vlade Republike Srbije, stupiće na snagu objavom u Službenom glasniku 18. februara, i biće dostupna javnosti od trenutka objave, između ostalog i na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, saopšteno je iz tog ministarstva. 

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je namera nadležnih da naprave takve kriterijume da što više građana može da ostvari ovo pravo, kako bi se podstakao natalitet u zemlji.

  • Dragana

    18.2.2022 #1 Author

    Bilo bi dobro da sto vise relaksiraju uslove za pomoc.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.2.2022 #2 Author

    Prosto ne mogu da verujem. Mora da postoji neka caka koja će uslovljavati žene za nešto

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.2.2022 #3 Author

    dobar potez države samo da što više mladih dođe do sredstava i osniva porodicu

    Odgovori

  • STEFAN

    18.2.2022 #4 Author

    Odlicno to ce njima znaciti

    Odgovori

  • JOVANA

    18.2.2022 #5 Author

    Odlicno, velika pomoc mladima

    Odgovori

  • NINO

    18.2.2022 #6 Author

    Ako ovo nije prediszborni trik, onda je odlicna vest.

    Odgovori

  • FRUIT04

    18.2.2022 #7 Author

    I sve to pred izbore, treba vise objasniti o uslovima da dobijanje stedstava

    Odgovori

  • Lelica

    18.2.2022 #8 Author

    Verujem da ce dosta znaciti mladim bracnim parovima ova pomoc.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...