KJUBAN NUDI POMOĆ TRAMPU Kupite akcije Boinga

SvetVesti

13.4.2020 12:39 Autor: Julijana Vincan 0

KJUBAN NUDI POMOĆ TRAMPU Kupite akcije Boinga KJUBAN NUDI POMOĆ TRAMPU Kupite akcije Boinga
Milijarder Mark Kjuban (Mark Cuban) smatra da bi američka Vlada mogla da profitira time što bi otkupila obveznice kompanije Boeing, kao i da ima... KJUBAN NUDI POMOĆ TRAMPU Kupite akcije Boinga

Milijarder Mark Kjuban (Mark Cuban) smatra da bi američka Vlada mogla da profitira time što bi otkupila obveznice kompanije Boeing, kao i da ima priliku da odabere između vlasništva u kompaniji ili prodaje akcija radi brzog profita. On je ponudio svoje pregovaračke usluge administraciji američkog predsednika Donalda Trampa, ukoliko odluči da spase Boeing, najvećeg proizvođača aviona u SAD, koja je zbog pandemije u problemu.

Nešto slično je uradio Voren Bafet (Warren Buffet) sa kompanijom Bank of America. Konglomerat Buffett’s Berkshire Hathaway platio je avgusta 2011. godine pet milijardi dolara za akcije kompanije Bank of America koje su vredele po 50.000 američkih dolara. Šest godina kasnije, cena tih akcija se uvećala, pa je Bafet ostvario neto zaradu od oko 12 milijardi američkih dolara, piše Markets Business Insider.

Kjuban se takođe ponudio da igra ulogu Buffett-a u razgovorima, navodeći svoju reputaciju u vođenju teških pregovora i istakao da bi „bio dobrovoljac“ koji će sklopiti odličan dogovor za državu uz komentar da ne može da se dozvoli da se Boeing-u nešto dogodi. On smatra da bi Američka Vlada mogla da bira između vlasništva u kompaniji ili prodaje akcija radi brzog profita.

Tramp je na brifingu za novinare u petak, 10. aprila u Beloj kući takođe rekao da „ne može da dozvoli da se Boeing-u nešto dogodi“. Pohvalio je proizvođača kao „verovatno najveću kompaniju na svetu“ pre njegovog fijaska sa 737-Max i nedavnog zastoja industrije zbog korona virusa. On je istakao da iako Boeing tek treba da zatraži pomoć, smatra da će se to verovatno desiti. „Kada nas budu videli uveriće se da je Boeing ponovo jak, veoma moćan i jako važan. Uučinićemo sve što je potrebno“, istakao je Tramp.

Kompanija razmatra otpuštanje radnika

Boeing, avio-kompanija iz Čikaga, razmatra otpuštane oko 10 odsto zaposlenih, što može da uključi dobrovoljni odlazak uz otpremnine, prevremeno penzionisanje, ali i neželjene otkaze. Potencijalno smanjenje radnih mesta, kako se očekuje, u velikoj meri će biti usmereno na komercijalni sektor kompanije, koja je je pod pritiskom zbog krize u globalnoj industriji vazdušnog saobraćaja, navodi Wall Street Journal.

Zbog pandemije korona virusa, Boeing je obustavio proizvodnju u svojim raznim pogonima, uključujući i fabriku u Južnoj Karolini u kojoj proizvodi model 787. Glavni izvršni direktor kompanije, Dejv Kalhun (David Calhoun), najavio je program za dobrovoljni odlazak zaposlenih, upozoravajući da će pandemija imati dugoročni uticaj na vazduhoplovnu industriju. Kompanija je ranije zamrzla zapošljavanje i plaćanje prekovremenog rada, osim u određenim ključnim sektorima.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...