smanjen broj registracija novih firmi

Porastao broj preduzeća u stečaju za 3,1 odsto u EU u drugom kvartalu

EUVesti

17.8.2024 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Porastao broj preduzeća u stečaju za 3,1 odsto u EU u drugom kvartalu Porastao broj preduzeća u stečaju za 3,1 odsto u EU u drugom kvartalu
Broj preduzeća koja su proglasila stečaj u drugom kvartalu 2024. godine u Evropskoj uniji povećan je za 3,1 odsto u odnosu na prvi kvartal,... Porastao broj preduzeća u stečaju za 3,1 odsto u EU u drugom kvartalu

Broj preduzeća koja su proglasila stečaj u drugom kvartalu 2024. godine u Evropskoj uniji povećan je za 3,1 odsto u odnosu na prvi kvartal, objavio je Eurostat.

S druge strane, smanjen je broj registracija novih kompanija za 2,1 procenat.  

U poređenju sa prethodnim kvartalom, najveći pad u drugom kvartalu  bio je u trgovini (-4,7 odsto), industriji (-3,6 odsto) i obrazovanju i društvenim delatnostima (-3,4 odsto). Najmanji pad registrovan je u finansijskim aktivnostima (-0,7 odsto).

Smanjeni su stečajevi u četiri sektora u drugom kvartalu u odnosu na prethodni: informisanje i komunikacije (-4,8 odsto), transport (-1,6 odsto), usluge smeštaja i ishrane (-1,1 odsto) i obrazovanje i društvene delatnosti ( -1,0 odsto).

Broj proglašenja stečaja je povećan u četiri druga sektora: građevinarstvu (+3,8 odsto), finansijskim delatnostima (2,6 odsto), trgovini (2,4 odsto) i industriji (1,6 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.