Od ukupno 11 potencijalnih nalazišta, pet je na kraju iz ekoloških razloga isključeno

Portugal raspisuje međunarodni tender za istraživanje litijuma

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.2.2022 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Portugal raspisuje međunarodni tender za istraživanje litijuma Portugal raspisuje međunarodni tender za istraživanje litijuma
Portugalska vlada najavila je da će objaviti međunarodni tender za istraživanje litijuma u toj zemlji, u šest regiona koji imaju najveće evropske rezerve ovog... Portugal raspisuje međunarodni tender za istraživanje litijuma

Portugalska vlada najavila je da će objaviti međunarodni tender za istraživanje litijuma u toj zemlji, u šest regiona koji imaju najveće evropske rezerve ovog metala važnog za energetsku tranziciju.

Od ukupno 11 potencijalnih nalazišta, pet je na kraju iz ekoloških razloga isključeno iz tendera koji će biti objavljen za dva meseca, rekao je ministar za ekologiju i klimatsku akciju Žoao Pedro Matos Fernandes (João Pedro Matos Fernandes), na konferenciji za novinare u Portu, na severu zemlje, prenosi Beta.

Rudarski projekti koji bi mogli da nastanu iz istraživanja koja treba da se sprovedu za oko pet godina, biće dodati na tri već identifikovana nalazišta u Portugalu.

Projekat koji je najdalje odmakao, britanske firme Savana (Savannah) u severoistočnoj opštini Botikas, čeka zeleno svetlo portugalske agencije za životnu sredinu.

Jedan od kriterijuma za tender za istraživanje novih nalazišta biće predstavljanje industrijskog projekta koji ide dalje od samog iskopavanja rude, rekao je ministar.

„Nijedan gram ovog litijuma neće biti obrađen van Portugala“, rekao je on.

Portugal je već glavni evropski proizvođač litijuma, ali za sada ta proizvodnja služi isključivo za keramiku i staklo. Sa kobaltom i niklom litijum je deo neophodnih metala za proizvodnju električnih baterija za automobile koje treba da zamene sadašnje motore koji doprinose klimatskom zagrevanju.

Da bi smanjila zavisnost od izvoza, posebno u odnosu na Kinu, Evropska unija se priprema za otvaranje rudnika i rafinerija.

U decembru prošle godine portugalska naftna grupa Galp Energia i švedski proizvođač električnih baterija Nortvolt objavili su sporazum za izgradnju u Portugalu jedne od prvih fabrika za preradu litijuma u Evropi.

 • VERA

  5.2.2022 #1 Author

  Ima i boljih nalazišta od našeg u Jadru. Polovina nalazišta je isključena iz ekoloških razloga. Eto oni isto vode računa o ekologiji.

  Odgovori

 • Anna

  9.2.2022 #2 Author

  Ova nalazišta ako se pokažu kao ekonomski isplativa biće vetar u leđa evropskoj ekonomiji i industriji. I ono što je bitno voditi računa o ekologiji

  Odgovori

 • LEBRON

  4.7.2023 #3 Author

  Samo napred

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.