od 1. oktobra veća cena energenata za 40 odsto

Poskupljuju električna energija i gas u Italiji

SvetVesti

15.9.2021 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poskupljuju električna energija i gas u Italiji Poskupljuju električna energija i gas u Italiji
Ministar za ekološku tranziciju u vladi Italije, Roberto Čingolani (Roberto Cinogolani), najavio je da će cene gasa i električne energije od 1. oktobra najverovatnije... Poskupljuju električna energija i gas u Italiji

Ministar za ekološku tranziciju u vladi Italije, Roberto Čingolani (Roberto Cinogolani), najavio je da će cene gasa i električne energije od 1. oktobra najverovatnije skočiti oko 40 odsto.

Udruženja potrošača procenjuju da će ovo poskupljenje koštati jednu italijansku porodicu između 500 i 700 evra godišnje. Ovo je goruća tema u svim italijanskim medijima, prenosi Tanjug.

Kao razlog za najnovije poskupljenje navodi se povećanje cena prirodnih energenata na međunarodnom tržištu.

Državna agencija Arera, koja na osnovu stanja na međunarodnom tržistu energentima tromesečno određuje cenu energije u zemlji, daće svoj konačni sud u vezi sa ovim poskupljenjem.

Italija gotovo u potpunosti zavisi od uvoza gasa, električne energije i nafte, jer raspolaže sa vrlo malo prirodnih energenata.

Ovo je drugo poskupljenje osnovnih energenata od početka godine. Prirodni gas i električna energija već poskupeli za devet i 20 odsto na početku trećeg tromesečja, 1. jula.

Za prosečnu italijansku porodicu poskupljenje će biti težak udarac, naročito za siromašnije i porodice sa više dece, ocenjuje list Avvenire.

Bez obzira na ideološku orijentaciju, sve političke stranke osuđuju porast cena osnovnih energenata.

Kako piše list Il Corriere della sera, lider stranke Liga Mateo Salvini (Matteo Salvini) rekao je da je rast cena energenata za 40 odsto neprihvatljiv i da je već zatražio od vlade premijera Marija Dragi (Mario Draghi) da interveniše, smanjujući u finalnoj ceni struje i gasa deo koji se odnosi na porez, odnosno namete koje za sebe uzima država. Ovaj porez se u Italiji kreće i do 50 odsto.

Generalni sekretar Demokratske stranke Enriko Leta (Enrico Letta) na svom Twitter nalogu najavljeno poskupljenje ocenio kao preterano, ”bez obzira na stanje na međunarodnom tržištu”.

On je takođe od vlade zatražio da preduzme mere kako bi poskupljenje osnovnih energenata bilo manje.

Pored poskupljenja osnovnih energenata, porasle su i cene koje roditelji moraju izdvojiti za decu školskog uzrasta, u proseku za 10 odsto. Za jedno dete koje kreće u školu, samo za udžbenike i školski materijal treba potrošiti između 250 i 300 evra.

Ovome treba dodati činjenicu da su nakon prestanka uredbe o zabrani otpuštanja sa posla, koja je uvedena zbog pandemije Covid-19, od 1. jula usledili masovni otkazi, a prestala je da važi i odredba po kojoj je bilo zabranjeno davati otkaze stanarima u iznajmljenim stanovima, a koji su u toku pandemije prestali plaćati kiriju.

Već ranije sindikalne organizacije su najavljivale vruću jesen, odnosno jesen protesta, ali moguće je da će sve proći mirno. Poznati italijanski karikaturista Vauro ironično napominje da Italijani pune trgove No vax protestima, ali “ne reaguju na namete koji teško pogađaju kućni budžet”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...