Najveće posledice ipak snose radnici i njihove porodice

Poslodavac koji ne uplaćuje doprinose, mora zaposlenom da refundira određene troškove

Vesti

31.3.2022 11:59 Autor: Julijana Vincan 0

Poslodavac koji ne uplaćuje doprinose, mora zaposlenom da refundira određene troškove Poslodavac koji ne uplaćuje doprinose, mora zaposlenom da refundira određene troškove
Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju se na osnovu overene isprave o osiguranju, zdravstvene knjižice, a overu isprave o osiguranju vrši matična filijala RFZO... Poslodavac koji ne uplaćuje doprinose, mora zaposlenom da refundira određene troškove

Prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju se na osnovu overene isprave o osiguranju, zdravstvene knjižice, a overu isprave o osiguranju vrši matična filijala RFZO na osnovu dokaza da je uplaćen dospeli doprinos.

Ukoliko poslodavac ne plaća doprinose, zdravstvena knjižica zaposlenog i članova njegove porodice koji su zdravstveno osigurani preko njega, neće biti overena i zaposleni i njegova porodica neće imati pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. U tom slučaju pravo na zdravstvenu zaštitu može da koristi besplatno samo u slučaju hitne medicinske pomoći, ciljanih preventivnih pregleda (skrininga), vakcinacije i palijativnog zbrinjavanja.

„Što se tiče kategorija stanovništva koji uživaju posebnu zaštitu, to se odnosi jedino na trudnice, porodilje do godinu dana starosti deteta, kao i lica mlađa od 18 godina života, kojima je posebnim zakonom priznato pravo na besplatno lečenje, tj. punu zdravstvenu zaštitu, čak i ako im zdravstvena knjižica nije overena zbog neplaćanja doprinosa“, objašnjava za Biznis.rs pravnik Infostuda Milan Predojević, dodajući da svi ostali trpe posledice, jer zakon predviđa da osigurano lice za koje nisu uplaćeni doprinosi, a koristi zdravstvenu zaštitu, snosi troškove te zdravstvene zaštite iz svojih sredstava.

Pravo na refundaciju zdravstvenih troškova

Zaposleni ima pravo na refundaciju tih troškova od poslodavca koji je sve prouzrokovao neplaćanjem doprinosa. Naime, zakon propisuje da ukoliko obveznik uplate doprinosa nije izvršio uplatu, osigurano lice ima pravo na naknadu plaćenih troškova za pruženu zdravstvenu zaštitu od poslodavca, ali time položaj zaposlenog nije mnogo popravljen.

„Ukoliko neko dođe u situaciju da mora da plati zdravstvenu zaštitu zato što mu poslodavac ne plaća doprinose, ima po zakonu pravo da zahteva od poslodavca naknadu plaćene zdravstvene zaštite. Ukoliko poslodavac troškove ne izmiri, može se podneti tužba sudu radi naknade štete“, ističe naš sagovornik.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja

Pomenuti postupak pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu. Tako i penzioni staž može da se proveri u filijali RFPiO odlaskom na šalter ili putem sajta RFPiO.

„Svi građani koji imaju prijavu na obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje. Na osnovu lične karte dobija se PIN broj u filijalama, pa nakon toga provera staža može da se izvrši na sajtu RFPiO. Usluga je besplatna i može se realizovati bez ograničenja“, naglasio je Predojević.

U slučaju da se proverom podataka u bazi RFPiO utvrdi da nije evidentirano da je poslodavac platio dospele doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, potrebno je preduzeti nekoliko koraka.

Na prvom mestu, proveriti da li se radi o grešci, jer je moguće da poslodavac za određenu godinu nije podneo M-4 obrazac, iako je platio doprinose.

„Poslodavci su zaključno sa 31. decembrom 2018. godine imali obavezu da za svaku godinu, do kraja aprila naredne godine, podnesu ovaj obrazac, koji je sadržavao podatke o plaćenom doprinosima. Ukoliko to nije bio slučaj, RFPiO nije imao unet podatak da je staž plaćen, iako zapravo jeste bilo sve izmireno u pogledu dospelih doprinosa“, obrazložio je advokat sajta za zapošljavanje Infostud.

Ukoliko nije reč o grešci, potrebno je upozoriti poslodavca da ispuni svoju zakonsku obavezu, jer ista ne zastareva, i poslodavac ne može da je izbegne.

„Ukoliko i pored upozorenja poslodavac ne plati doprinose, potrebno je podneti prijavu Poreskoj upravi, koja može da pokrene postupak prinudne naplate doprinosa. Takođe, moguće je obratiti se i Inspekciji za rad Ministarstva rada, koja ima ovlašćenje da pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca koji ne plaća doprinose. Ukoliko ništa od navedenog ne da rezultat, preostaje podnošenje tužbenog zahteva sudu“, zaključio je Predojević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.