POTPISAN SPORAZUM O EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I MONAKA Novi zamajac u odnosima dve zemlje, poručio knez Albert II od Monaka

IzdvajamoSrbijaVesti

7.10.2020 13:50 Autor: Ljiljana Begović 3

POTPISAN SPORAZUM O EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I MONAKA Novi zamajac u odnosima dve zemlje, poručio knez Albert II od Monaka POTPISAN SPORAZUM O EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I MONAKA Novi zamajac u odnosima dve zemlje, poručio knez Albert II od Monaka
Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su Sporazum o saradnji u Beogradu, Palati Srbija. Sporazum su u sredu potpisali predsednik PKS Marko... POTPISAN SPORAZUM O EKONOMSKOJ SARADNJI SRBIJE I MONAKA Novi zamajac u odnosima dve zemlje, poručio knez Albert II od Monaka

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su Sporazum o saradnji u Beogradu, Palati Srbija.

Sporazum su u sredu potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta II od Monaka, kome je ovo prva zvanična poseta našoj zemlji.

Srbija i Monako uspostavili su diplomatske odnose 2007. godine, a prva poseta princa Alberta II od Monaka, koji je u Beograd došao zbog potpisivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji, odudara od uobičajenih poseta zvaničnika iz sveta Srbiji zbog ličnosti gosta- on je glava kneževine, ali i sin holivudske zvezde Grejs Keli i princa Renijea.

Govoreći o sporazumu koji su potpisali Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka, knez je rekao da se potencijali privrednog razvoja u domenima transformacije, digitalizacije i međunarodne trgovine naziru u budućnosti, dodavši da njegova poseta daje novi zamajac odnosima Srbije i Kneževine Monako.

O važnosti postignutog sporazuma svedoči i podatak da je robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra. Srbija je u Monako izvezla robe u iznosu od 17.875 evra, dok je iz Monako uvezla robe u iznosu od 24.248 evra.

Srbija sa Monakom za sedam meseci ove godine ostvarila je deficit u iznosu od 6.872 evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

Foto:Tanjug/Rade Prelić

Monako iz Srbije najviše uvozio drveni nameštaj

Srbija je u Monako ove godine najviše izvozila drveni nameštaj za trepezarije i dnevne sobe. Takođe se izvozio i ostali drveni nameštaj, delovi karoserija za vozila, mašine za štampanje.

Iz Monaka smo najviše uvozili proizvode za ulepšavanje i negovanje kože, ali i regulacione i sigurnosne ventile, katetere, kanile.

U 2019. godini robna razmena je iznosila 0,4 miliona evra, što je za 0,1 miliona više u odnosu na 2018. godinu, prenosi Tanjug.

Izvoz Srbije iznosio je 0,2 miliona evra dok je vrednost uvoza Srbije u 2019. godini bila 0,2 miliona evra.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Nakon potpisivanja sporazuma predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden Republike Srbije na lenti knezu Albertu II od Monaka.

Vučić je visoko priznanje dodelio vladaru Monaka u Palati Srbija, nakon održanih sastanaka.

Inače, vladar Monaka potiče iz jedne od najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica Evrope, koja već decenijama privlači pažnju celog sveta i čija se imovina procenjuje na nekoliko milijardi američkih dolara.

Porodica Grimaldi je ujedno i jedna od najpoznatijih svetskih kraljevskih familija, odmah nakon britanske i smatra se da ima mnogo veći uticaj na političkoj sceni, nego što se to na prvi pogled vidi.

  • Irina

    7.10.2020 #1 Author

    Znacajno za unapredjenje saradnje

    Odgovori

  • Ivan

    7.10.2020 #2 Author

    Uvek smo imali dobre odnose sa kneževinom Monakom

    Odgovori

  • Dragana

    8.10.2020 #3 Author

    Mozda bismo i mi bili Monako da smo ostavili kralja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...