POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI BEOGRADSKOG METROA Francuske kompanije radiće i na izgradnji pametne električne mreže u Srbiji

BiznisInfrastrukturaIzdvajamoSrbijaVesti

26.11.2020 12:54 Autor: Ljiljana Begović 3

POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI BEOGRADSKOG METROA Francuske kompanije radiće i na izgradnji pametne električne mreže u Srbiji POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI BEOGRADSKOG METROA Francuske kompanije radiće i na izgradnji pametne električne mreže u Srbiji
Sporazum o izgradnji beogradskog metroa potpisali su ministar za spoljnu trgovinu Francuske Frank Rister (Franck Riester) i ministar finansija Srbije Siniša Mali. Početak radova... POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI BEOGRADSKOG METROA Francuske kompanije radiće i na izgradnji pametne električne mreže u Srbiji

Sporazum o izgradnji beogradskog metroa potpisali su ministar za spoljnu trgovinu Francuske Frank Rister (Franck Riester) i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Početak radova na izgradnji beogradskog metroa počeće do kraja naredne godine.

„Razgovarali smo o projektu izgradnje beogradskog metroa, u kome učestvuju francuske kompanije. Ovaj projekat je od strateškog značaja za Beograd i Srbiju, a osim toga, biće simbol modernizacije naše zemlje“, rekao je Mali.

Foto:Tanjug

„Čvrsta namera naše dve vlade je da se naše kompanije pozabave i uključe u ovaj projekat. Francuska garantuje kao država kredite za ovaj poduhvat,  koji ima i ekološku dimenziju. Pomoć ćemo pružiti Elektroprivredi Srbije da se smanje gubici u dostavi elekrične energije. Sa jedne strane pomoći ćemo u izgradnji metroa ali i u pametnom upravljanju mrežama električe energije“, rekao je ministar za spoljnu trgovinu Francuske Frank Rister.

Foto:Tanjug

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa, kazao je Mali.

On je dodao da mu je posebno drago što je francuski kolega prepoznao dobre ekonomske rezultate naše zemlje, na kojima nam je i čestitao.

Istakao je i da je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posvećen da se poboljšaju odnosi naše dve zemlje, naveo je ministar Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da izgradnja metroa nije način samo da se reše saobraćajne gužve, već je to je pitanje prestiža, snage jednog grada i države, dodavši da je „zahvalan francuskim prijateljima što će uraditi zajednički posao u interesu obe zemlje“.

  • Mdx

    26.11.2020 #1 Author

    Steta je da metro kod Vuka izgleda onako

    Odgovori

  • Goca Bg

    26.11.2020 #2 Author

    Sjajna vest…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.4.2022 #3 Author

    Evropski gradovi su pre 30 godina imali metro a mi nećemo uspeti ni za 5 godina da ga završimo, jedva ako krenemo sa izgradnjom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...