Izgradnja do prvog kvartala 2026.

Potpisan ugovor o finansiranju VE Čibuk 2 sa kompanijom iz UAE

SrbijaVesti

24.9.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisan ugovor o finansiranju VE Čibuk 2 sa kompanijom iz UAE Potpisan ugovor o finansiranju VE Čibuk 2 sa kompanijom iz UAE
Abu Dabi Future Energy Company PJSC – Masdar, lider čiste energije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je finansijsko zatvaranje vetroparka Čibuk 2 od 154... Potpisan ugovor o finansiranju VE Čibuk 2 sa kompanijom iz UAE

Abu Dabi Future Energy Company PJSC – Masdar, lider čiste energije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je finansijsko zatvaranje vetroparka Čibuk 2 od 154 megavata (MW) u Srbiji.

Ugovor o finansijskom zatvaranju potpisan je na posebnoj ceremoniji na marginama konferencije OIE Srbija 2024 u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Srbije Dubravke Đedović Handanović, izvršnog direktora Masdara, Mohameda Džamela Al Ramahija (Mohamed Jameel Al Ramahi), generalnog direktora Taaleri’s Group, Pitera Remsija (Peter Ramsay) i generalnog direktora Taaleri Energia, Kai Rintala, piše eKapija.

Projektno finansiranje Čibuk 2 obezbeđeno je preko komercijalnih zajmodavaca, UniCredit i Erste (Erste Grupa i Erste Banka Srbija), koji obezbeđuju kredit od 144 miliona evra, navedeno je u saoštenju kompanije.

Projekat je razvila kompanija Masdar Taaleri Generation, koja predstavlja zajednički poduhvat preduzeća Masdar i Taaleri Energia, u partnerstvu sa kompanijom New Energy Solutions, jednim od vodećih lokalnih developera u Srbiji. Nordex će obezbediti operativne i servisne usluge za vetropark na osnovu 35-godišnjeg ugovora.

Očekuje se da će vetropark, čija izgradnja počinje u trećem kvartalu ove godine, biti u funkciji do prvog kvartala 2026. godine. Čibuk 2 će proizvoditi dovoljno obnovljive energije za napajanje oko 62.000 domaćinstava i omogućiće smanjenje emisija ugljen-dioksida za približno 311.200 tona tokom svake godine rada.

Vetrenjače
Foto: Unsplash.com

Sa izgradnjom vetroparka Čibuk 2, Masdarov ukupni kapacitet obnovljive energije u Srbiji dostiže 312 megavata što će činiti da faze Čibuk 1 i Čibuk 2 učiniti najvećim vetroparkom u Srbiji.

“Uspešno okončanje finansiranja Čibuka 2 je još jedan orijentir u razvoju kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, koja predstavlja strateško tržište za Masdar na našem putu ka centralnoj i istočnoj Evropi. Masdar planira da poveća svoja ulaganja u regionu i radujemo se daljoj snažnoj podršci investicione zajednice”, rekao je izvršni direktor Masdara Muhamed Džamel al Ramahi.

Srbija je postavila cilj od 41 odsto učešća obnovljive energije u energetskom miksu do 2030. godine i Masdar radi ruku pod ruku sa srpskom vladom i lokalnim partnerima na podršci nacionalnim ambicijama u pogledu čiste energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.