Zapadni Balkan kao jedinstvena investiciona destinacija

Potrebne promene u politici privlačenja stranih investitora

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

20.9.2021 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrebne promene u politici privlačenja stranih investitora Potrebne promene u politici privlačenja stranih investitora
Zaključci studije “Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje direktnih investicija u post-kovid periodu” je da su za privlačenje stranih investicija ključne funkcionalne institucije, kvalifikovana radna... Potrebne promene u politici privlačenja stranih investitora

Zaključci studije “Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje direktnih investicija u post-kovid periodu” je da su za privlačenje stranih investicija ključne funkcionalne institucije, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura, umesto niskih plata i poreza, pa je potrebna promena politike u privlačenju stranih investitora, navodi se u saopštenju PKS.

Svi indikatori ukazuju na to se u naredne dve do tri godine očekuje rast investicionih aktivnosti i ekonomska stabilnost šest ekonomija Zapadnog Balkana, kako kaže direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan predstavlja idealnu destinaciju za investitore koji imaju nameru da promene lance snabdevanja nakon pandemije Covid-19, te da proizvodnju presele sa udaljenih destinacija bliže evropskom tržištu. On je ukazao i na to da će pozitivan uticaj novih investicija biti bolje iskorišćen samo uz unapređenje efikasnosti institucija, obrazovanja i poboljšanje transportne infrastrukture.

Studija koju je izradio Institut za međunarodne ekonomske studije iz Beča potvrdila je da se stvaranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana mora dodatno ubrzati i obezbediti potpuna sloboda protoka robe, usluga, ljudi i kapitala, izjavio je rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum PKS Marko Mandić.

Kako navodi generalna sekretarka Komorskog investicionog fonda za Zapadni Balkan Tatjana Šterjova Duškovska, primarna aktivnost svih regionalnih privrednih komora, u kojima je okupljeno 350.000 preduzeća, biće i dalje promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije. To se može postići kroz rad na digitalizaciji poslovanja, povezivanju kompanija i uklanjanju poslovnih barijera, piše u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...