najveći pad prodaje zabeležile su robne kuće

Potrošnja u SAD raste, ali sporije od predviđanja ekonomista

BiznisNovacSvetVesti

16.12.2021 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potrošnja u SAD raste, ali sporije od predviđanja ekonomista Potrošnja u SAD raste, ali sporije od predviđanja ekonomista
Potrošnja u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u novembru četvrti mesec zaredom, što je sporije nego što je većina ekonomista predviđala, saopštilo... Potrošnja u SAD raste, ali sporije od predviđanja ekonomista

Potrošnja u maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je u novembru četvrti mesec zaredom, što je sporije nego što je većina ekonomista predviđala, saopštilo je Ministarstvo trgovine u svom mesečnom izveštaju u sredu.

U izveštaju se navodi da je potrošnja na malo porasla za 0,3 odsto u novembru, i time nastavila rast, piše UPI.

Povećanje je, međutim, bilo znatno manje od rasta od 0,8 odsto koji su očekivali ekonomisti, a koje je anketirao The Wall Street Journal.

Izveštaj od srede je takođe revidirao oktobarski rast, sa 1,7 odsto na 1,8 procenata u odnosu na septembar.
Brojke, koje ne uzimaju u obzir inflaciju, bolje su u odnosu na prethodnu godinu. Kupovina na malo prošlog meseca bila je 18,2 odsto veća nego u novembru 2020. godine.

Najveći pad prodaje zabeležile su robne kuće (5,4 odsto), a zatim prodavnice elektronike i aparata (4,6 procenata). S druge strane, najveći rast zabeležile su benzinske pumpe (1,7 odsto) i prodavnice sportske robe, hobija, muzičkih instrumenata i knjižara (1,3 procenta).

U izveštaju od srede navodi se da su restorani i barovi zabeležili najveći porast u odnosu na prethodnu godinu, od 37,4 odsto.

„Ovo više vidim kao znak da su Amerikanci rano započeli prazničnu kupovinu, za razliku od loših vesti za trgovce na malo“, rekao je za The Hill analitičar kreditne kartice Ted Rosman (Ted Rossman).

Iako je prodaja u novembru 2021. porasla samo za 0,3 odsto u odnosu na oktobar 2021, porasla je za 18,2 procenta u odnosu na novembar 2020. godine. To poređenje u odnosu na isti period prošle godine je značajnije i ilustruje snažnu ekspanziju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...