POTVĐEN KREDITNI REJTING HRVATSKE, UZ STABILNE IZGLEDE Agencija S&P očekuje privredni pad od osam odsto

NovacRegionVesti

19.9.2020 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs

POTVĐEN KREDITNI REJTING HRVATSKE, UZ STABILNE IZGLEDE Agencija S&P očekuje privredni pad od osam odsto POTVĐEN KREDITNI REJTING HRVATSKE, UZ STABILNE IZGLEDE Agencija S&P očekuje privredni pad od osam odsto
Agencija Standard & Poor“s (S&P) potvrdila je kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, ističući fiskalne i monetarne mere koje bi trebalo da ublaže... POTVĐEN KREDITNI REJTING HRVATSKE, UZ STABILNE IZGLEDE Agencija S&P očekuje privredni pad od osam odsto

Agencija Standard & Poor“s (S&P) potvrdila je kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede, ističući fiskalne i monetarne mere koje bi trebalo da ublaže posledice korona krize i time spreče trajnu štetu po kreditne pokazatelje.

Hrvatska privreda zabeležiće pad ove godine osam odsto, procenjuje S&P, ublaživši procenu iz maja kada je predvideo pad od devet odsto.

U 2021. godini privreda Hrvatske trebalo bi da zabeleži rast od 5,6 odsto i da dostigne nivo od pre pandemije 2022, godinu dana ranije nego što je agencija procenila u maju, prenoi portal Index.

Pandemija korona virusa pogađa Hrvatsku najpre preko turističkog i ugostiteljskog sektora, a preliminarne informacije pokazuju da bi pad prihoda od turizma mogao biti manji od 70 posto, koliko je procenjeno u maju, ističe S&P.

„Uprkos kontinuirano povišenom pritisku na najistaknutije privredne sektore u narednim mesecima, nekoliko će faktora sprečiti trajnu štetu po temeljne kreditne pokazatelje Hrvatske“, smatraju u agenciji.

Ujedno bi alati monetarne politike, odgovor Hrvatske narodne banke, obilne devizne rezerve od gotovo 40 odsto BDP i prihodi od turizma u proteklim mesecima trebalo da ublaže potencijalne spoljne pritiske na finansiranje, dodaje S&P.

Ukazuje se i na preventivni valutni swap s Evropskom centralnom bankom (ECB) u vrednosti dve milijarde evra, sklopljen uoči ulaska u Evropski mehanizam ERM II.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.