POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE Uprkos korona krizi zemlja ekonomski stabilna

EURegionVesti

13.12.2020 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE Uprkos korona krizi zemlja ekonomski stabilna POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE Uprkos korona krizi zemlja ekonomski stabilna
Rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Slovenije AA- sa stabilnim izgledima, potvrdilo je slovenačko ministarstvo finansija. Kako je istaknuto, za Sloveniju... POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE Uprkos korona krizi zemlja ekonomski stabilna

Rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Slovenije AA- sa stabilnim izgledima, potvrdilo je slovenačko ministarstvo finansija.

Kako je istaknuto, za Sloveniju je ovo još jedno priznanje da uprkos zaoštrenoj situaciji zbog pandemije Covid-19, dugoročno ostaje stabilna zemlja.

Prema navodima rejting agencije, Slovenija je poslednjih godina učvrstila snažnu fiskalnu i spoljnotrgovinsku poziciju uravnoteženim privrednim rastom, što će joj omogućiti da savlada korona krizu. Agencija isto tako pozdravlja vladine mere protiv korone za koje veruje da će sprečiti dugoročne negativne posledice na slovenačku privredu, saopštilo je ministarstvo.

Kako je istaknuto, trenutnom suočavanju sa fiskalnim šokovima pomaže niska cena javnog duga, koja je rezultat i monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i negativnih kamatnih stopa na desetogodišnje državne obveznice.

Foto: Pixabay.com

Kako je navedeno, potvrda kreditnog rejtinga odražava visok BDP po stanovniku, članstvo Slovenije u monetarnoj uniji, suficit na tekućem računu, solidan i stabilan institucionalni okvir i predviđenu stabilizaciju javnog duga, za koji se očekuje da će ponovno opadati nakon 2022. godine.

Ove godine većina agencija zadržava slovenački kreditni rejting nepromenjenim, dok ga je Moody’s povećao za jedan stepen na A3 početkom oktobra, dajući mu stabilne izglede.

„Slovenija je i dalje pouzdana zemlja za strane ulagače“, zaključuje slovenačko ministarstvo finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...