POVEĆANA NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE, odlučila Vlada Srbije

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

21.12.2020 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POVEĆANA NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE, odlučila Vlada Srbije POVEĆANA NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE, odlučila Vlada Srbije
Vlada Srbije donela je Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. godini, koja će ove godine iznositi 0,437... POVEĆANA NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE, odlučila Vlada Srbije

Vlada Srbije donela je Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. godini, koja će ove godine iznositi 0,437 dinara po kilovat satu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Nakon dve godine u kojima se ova naknada nije menjala i iznosila je 0,093 dinara po kilovat satu, Vlada Srbije je odlučila da je svi potrošači električne energije od 2021. godine plaćaju čak četiri i po puta više, odnosno 0,437 dinara po kilovatu.

Naknada za podsticaj proizvodnje obnovljivih izvora električne energije obračunava se tako što se iznos jedinične naknade množi sa izmerenom potrošnjom električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu. Iznos ukupne naknade mora biti posebno označen na svakom računu.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu upućuju se na poseban, namenski račun sa koga se subvencioniše proizvodnja struje iz energije vetra, sunca, biomase, biogasa, malih hidroelektrana i slično, a u skladu sa odredbama Zakona o energetici i pratećih propisa.

Foto: Wikipedia.org

Vlada Srbije, od 2013, svake godine donosi navedenu uredbu, a kako bi, zajedno sa primenom ostale regulative u oblasti obnovljivih izvora energije, omogućila investicije u ovoj oblasti i dostizanje obavezujućeg udela obnovljivih izvora energije od 27 odsto u bruto finalnoj potrošnji energije koji predviđa Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije iz 2013. godine i Odluka Ministarskog saveta Energetske zajednice iz 2012. godine.

Naknade u Evropi

Tokom ove godine, prosek utvrđenog iznosa naknade za podsticaj proizvodnje obnovljivih izvora EU 28 bio je 0,025 evra po kilovatu, dok je u Srbiji iznosio 0,0008 evra. Najviši iznos naknade u Evropi plaćaju potrošači električne energije u Nemačkoj (0,0669 evra), Portugalu (0,0480 evra) i Italiji (0,0460 evra), dok se u Bugarskoj ova naknada ne naplaćuje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...