POVEĆANA ULAGANJA EBRD U 2020. GODINI Rekord od 11 milijardi evra, ali na uštrb zelenih ulaganja

BankeEUNovacVesti

15.1.2021 10:51 Autor: Julijana Vincan 0

POVEĆANA ULAGANJA EBRD U 2020. GODINI Rekord od 11 milijardi evra, ali na uštrb zelenih ulaganja POVEĆANA ULAGANJA EBRD U 2020. GODINI Rekord od 11 milijardi evra, ali na uštrb zelenih ulaganja
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je u 2020. godini povećala ulaganja deset odsto, kako bi pomogla da se ublaže... POVEĆANA ULAGANJA EBRD U 2020. GODINI Rekord od 11 milijardi evra, ali na uštrb zelenih ulaganja

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je u 2020. godini povećala ulaganja deset odsto, kako bi pomogla da se ublaže teške ekonomske posledice korona krize, ali je udeo zelenih ulaganja značajno smanjen.

Banka je u prošloj godini uložila rekordnih 11 milijardi evra, finansirajući 411 projekata, dok je u 2019. godini finansirala je 452 projekta u koje je uložena 10,1 milijarda evra.

Najveći iznos prošle godine uložen je u projekte u regionu istočne Evrope i Kavkaza, nešto više od dve milijarde evra, povećavši finansiranje za 6,7 procenata.

U regionu srednje Evrope i baltičkih država, uloženo je 1,47 milijardi evra, čime su povećana ulaganja za 4,2 odsto. Ulaganja su ponovo bila koncentrisana na privatni sektor, s udelom u ukupnim ulaganjima od 72 procenta.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Banka se u kriznim merama fokusirala na podršku kratkoročnoj likvidnosti i radnom kapitalu „održivih kompanija“, ističe se u saopštenju.

„Naša su ulaganja bila znatno veća nego u godini ranije, a pružali smo i podršku u merama vlada, kako bi se pomoglo privatnom sektoru da prebrodi krizu“, istakla je predsednica EBRD Odila Reno Baso (Odile Renaud-Basso).

Zbog korona krize udeo ‘zelenih’ ulaganja oštro je smanjen u 2020. godini, sa 46 na 29 procenata, ali banka je novim petogodišnjim strateškim okvirom, usvojenim u oktobru, najavila da bi do 2025. godine trebalo da čini većinu njenih ulaganja, saopšteno je iz EBRD.

Pored svog novca, banka je mobilisala 1,2 milijarde evra od suulagača „u periodu u kojem je svetska ekonomija evidentirala najveći pad od Velike depresije u 30-im godinama prošlog veka“.

500 evra u ruci
Foto: Pixabay.com

Pandemija je produbila i nejednakost, posebno žena, mladih i drugih društvenih grupa, upozoravaju u EBRD, pa su ponovo uložili pojačane napore u rodnu i ekonomsku inkluziju.

„Taj rad rezultirao je 24-procentnim povećanjem broja projekata inkluzije, uz ukupni obim investicija od četiri milijarde evra i rekordan broj rodnih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...