Bosanska Centralna banka očekuje snažniji oporavak privrede

Pozitivna projekcija ekonomskog rasta

RegionVesti

25.5.2021 08:45 Autor: Miljan Paunović 1

Pozitivna projekcija ekonomskog rasta Pozitivna projekcija ekonomskog rasta
Centralna banka Bosne i Hercegovine predviđa da će ekonomski rast te zemlje u ovoj godini iznositi 3,4 odsto, što je za 70 baznih poena... Pozitivna projekcija ekonomskog rasta

Centralna banka Bosne i Hercegovine predviđa da će ekonomski rast te zemlje u ovoj godini iznositi 3,4 odsto, što je za 70 baznih poena više od projekcije iz novembra 2020. godine, prenosi Tanjug.

Iako je početak ove godine obeležila korona kriza, u novoj prognozi je navedeno da se očekuje snažniji ekonomski oporavak u određenim pokazateljima visoke frekvencije. U prvom kvartalu rast u industrijskoj proizvodnji i izvozu robe, upućuje na dinamičniju ekonomsku aktivnost u tekućoj godini, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju Srna.

Poboljšane su i projekcije varijabli koje predstavljaju stranu potražnju, a koje se preuzimaju od relevantnih spoljnih izvora, što je takođe uticalo na ocenu da će ekonomska aktivnost u BiH u 2021. godini biti snažnija nego što se očekivalo krajem prošle godine.

Projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu je revidirana naviše za 40 baznih poena, ali se ne navodi kolika stopa rasta se sada očekuje.

Uz ove korekcije projektovanih stopa ekonomske aktivnosti, nivo realnog BDP iz 2019. godine bi gotovo mogao da bude dostignut već krajem 2021. godine, ocenjuje se u informaciji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...