PRAVA PUTNIKA VAŽEĆA I AKO SE AGENCIJA ISPIŠE IZ REGISTRA Veliki turoperateri sigurni, subagenti u opasnosti, ocenjuje Seničić

BiznisSrbijaTurizamVesti

6.8.2020 08:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRAVA PUTNIKA VAŽEĆA I AKO SE AGENCIJA ISPIŠE IZ REGISTRA Veliki turoperateri sigurni, subagenti u opasnosti, ocenjuje Seničić PRAVA PUTNIKA VAŽEĆA I AKO SE AGENCIJA ISPIŠE IZ REGISTRA Veliki turoperateri sigurni, subagenti u opasnosti, ocenjuje Seničić
Turističke agencije, kao organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve što su ugovorile do tada izvedu do kraja, izjavio... PRAVA PUTNIKA VAŽEĆA I AKO SE AGENCIJA ISPIŠE IZ REGISTRA Veliki turoperateri sigurni, subagenti u opasnosti, ocenjuje Seničić

Turističke agencije, kao organizatori putovanja i u slučaju ispisa iz registra dužne su da sve što su ugovorile do tada izvedu do kraja, izjavio je direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Ministarstvo turizma objavilo je da je osam agencija podnelo zahtev za ispis iz registra organizatora putovanja. Međutim, Seničić precizira da uprkos tome za sada nema informacije da će te agencije prestati da rade, dodajući da zakon omogućava da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Tačnije, da prodaje tuđe aranžmane.

Sve agencije, prema rečima direktora JUTA, imaju obavezu da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, i to onda kada putnici budu hteli, odnosno kada to bude bilo moguće.

Ne treba unapred pričati da li će agencije bankrotirati. Situacija je jako teška, ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje„, rekao je Seničić za Tanjug.

Foto: Pixabay.com

U zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra. Ukoliko do bankrota dođe, putnici se upućuju na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu.

U registru organizatora putovanja je trenutno više od 480 agencija, dok je na tržištu u ovom času oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.

Turizam se, po oceni Seničića, nalazi u delikatnijoj situaciji nego 99 odsto delatnosti, zbog neizvesnosti kada će čitava situacija sa pandemijom biti okončana.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Podseća da su u okviru mera podrške države privredi bile i turističke agencije, ali da i dalje postoji veliki problem, zbog čega izražava nadu da će nova Vlada Srbije, po formiranju, dodatno pomoći ovaj sektor. Ukoliko podrške ne bude, male agencije – subagenti, koji prodaju aranžmane neće moći da prežive, a u njima je zaposleno oko 2,5 hiljade ljudi.

„Sigurno neće propasti sve veće agencije. Ali, da nije zamenskih vaučera sve agencije bi do danas propale, a i putnici teško da bi naplatili tako veliki iznos odjednom od osiguranja“, smatra Seničić.

Od osam agencija, koje su podnele zahtev za ispis iz registra, nijedna nije članica JUTE. A prema saznanjima direktora ove organizacije, samo jedna agencija iz Niša do sada je proglasila bankrot, jer je vlasnik preminuo od Covid-19.

Foto: Pixabay.com

U uslovima kada je većina zemalja zatvorila granice za građane Srbije, direktor JUTA ističe da samo dve letnje prekogranične destinacije rade uslovno rečeno normalno- Egipat i Turska.

„Ali, i to je samo 30 odsto ostvarenja od planiranog. U ukupnom broju planiranih putnika, to je između pet i 5,5 procenata plana“, zaključio je Aleksandar Seničić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...