Prijavljivanje traje dok se ne podeli 500 miliona dinara ili najkasnije do 1. novembra

Prazne kuće na selu dobijaju stanare

NekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

8.9.2021 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prazne kuće na selu dobijaju stanare Prazne kuće na selu dobijaju stanare
Kuću na poklon u više opština širom Srbije do sada je dobilo 58 mladih bračnih parova koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a žele da... Prazne kuće na selu dobijaju stanare

Kuću na poklon u više opština širom Srbije do sada je dobilo 58 mladih bračnih parova koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a žele da žive na selu. Još 250 zahteva se razmatra. Novca ima još, a krajnji rok za prijave je 1. novembar.

Biljana Radenković i Ivan Milosavljević žive sa dve ćerke u malom stanu, i planirali su da kupe kuću u selu. Kada su čuli za program Ministarstva za brigu o selu nisu se dvoumili. Prijavili su se i sada u selu Repnica, dva kilometra od centra Vladičninog Hana, obnavljaju kuću u kojoj godinama niko nije živeo i računaju da se do zime i usele. Biljana Radenković iz Vladičinog Hana za RTS kaže da je dobro da deca odrastaju u jednom prirodnom okruženju, da imaju dvorište, kućne ljubimce, pošto baš od rođenja traže kućne ljubimce. 

I prazna kuća u Berilovcu kod Pirota dobila je nove vlasnike, šestočlanu porodicu Živković. „Da obezbedimo sebi krov nad glavom, što je prvenstveno, nama je ova kuća sasvim dovoljna“, ističe Elizabeta Živković iz Pirota. Njen suprug Ninoslav kazao je da čak nisu ni verovali u taj konkurs, ali da je tako ispalo da su dobili kuću. Dodao je da je bitno da imaju „nešto svoje“.

Procena Ministarstva za brigu o selu je da u selima ima 200.000 praznih kuća. Do sada su prebacili sredstva za kupovinu 58 kuća, dok je 250 zahteva u fazi obrade.

„Postoji politička volja i ona će biti pretočena u realizaciju budžeta za sledeću godinu. Biće izdvajana dodatna sredstva, ovo neće biti samo jedan program“, naveo je ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić.

Akademik Dragan Škorić iz Odbora za selo SANU za RTS je rekao da su od Drugog svetskog rata do danas svi ‘bežali’ u gradove, a da je sada vreme da vrate ljude u sela, gde se život, kako kaže, može uspešno organizovati.

Iz Vojvodine je stiglo najviše zahteva, na tom prostoru su i najuređeniji imovinsko-pravni odnosi. Na jugu Srbije ni putevi ne ispunjavaju uslove konkursa.

„Da bi se neko opredelio da ostane na selu on mora da ima sigurnost, što podrazumeva stabilan posao i stabilne prihode“, ističe predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović.

Mogu da konkurišu bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivrednici mlađi od 45 godina. Dozvoljena vrednost kuće je do milion i 200.000 dinara, a rok za prijavu je dok se ne podeli za ovu godinu planiranih 500 miliona dinara ili najkasnije do 1. novembra.

  • Marta

    3.10.2021 #1 Author

    Uz kuce mora da ide posao koji je moguce unovciti , te kuce ,nazalost , nisu prazne slucajno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...