PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU Projektovan privredni rast od šest odsto

InvesticijeNovacSrbijaVesti

8.12.2020 09:23 Autor: Ljiljana Begović 0

PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU Projektovan privredni rast od šest odsto PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU Projektovan privredni rast od šest odsto
Narodni poslanici Skupštine Srbije počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2021. godinu i setu pratećih zakona. Predlog budžeta za 2021. godinu predviđa ukupne prihode... PRED SKUPŠTINOM PREDLOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU Projektovan privredni rast od šest odsto

Narodni poslanici Skupštine Srbije počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2021. godinu i setu pratećih zakona.

Predlog budžeta za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans budžeta.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP, biti izdvojeno za kapitalne investicije.

Dodao je da bi tako konstruisan budžet sledeće godine trebalo da omogući privredni rast od šest odsto. Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP.

Srpski dinari
Foto: Shutterstock

Budžet usmeren na rast standarda i investicija

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, Mali je rekao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, kao i povećanje plata u javnom sektoru. Istakao je da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni će dobiti od 1. aprila.

Mali je kazao i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Tim povećanjem, objašnjava ministar, povećava se tražnja jer građani više kupuju, dok privredna aktivnost, podstaknuta tom tražnjom, nastavlja da raste.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

Druga bitna stavka budžeta za narednu godinu, navodi Mali, jeste izdvajanje novca za kapitalne investicije, jer se, objašnjava, pokazalo da kada država ulaže auto-puteve, industrijske parkove, razvoj i rehabilitaciju železnice, da se na taj način podstiču i privatne investicije. Mali navodi i da je Fiskalni savet pozdravio veći budžet za kapitalne investicije.

„Sledeće godine 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP, biće izdvojeno za kapitalne investicije“, naglašava on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...