Zakonom bi se potvrdio zajam od 20 miliona evra za dualno obrazovanje

Predložena rekonstrukcija i opremanje Trening centra Vazduhoplovne akademije

BiznisBolji posaoKulturaSrbijaVesti

4.2.2022 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Predložena rekonstrukcija i opremanje Trening centra Vazduhoplovne akademije Predložena rekonstrukcija i opremanje Trening centra Vazduhoplovne akademije
Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predstavio je poslanicima Narodne skupštine Predlog zakona kojim se potvrđuje zajam od... Predložena rekonstrukcija i opremanje Trening centra Vazduhoplovne akademije

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predstavio je poslanicima Narodne skupštine Predlog zakona kojim se potvrđuje zajam od 20 miliona evra kod Banke za razvoj Saveta Evrope, kojim se omogućava rekonstrukcija i opremanje Trening centra Vazduhoplovne akademije za dualno obrazovanje.

Ružić je u Skupštini Srbije objasnio da se deo ovog Trening centra nalazi u Beogradu, a drugi u Vršcu, i da će se oni koristiti za potrebe vazduhoplovnog obrazovanja u Srbiji po modelu dualnog obrazovanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je objašnjeno, ova investicija omogućava da se stvore dodatni uslovi za obrazovanje vazduhoplovnih kadrova u Srbiji i regionu i pomoćiće u obezbeđivanju karijere za buduće pilote, kontrolore leta i druga srodna zanimanja.

„Cilj projekta je da ojača poziciju naše države u vazduhoplovnom obrazovanju i obuci, ali i šire u sektorskoj industriji i uslugama i to ne samo na evropskom tržištu, već širom sveta. Očekuje se da će projekat takođe ojačati Srbiju kao regionalno središte vazduhoplovnog obrazovanja“, naglasio je resorni ministar.

Prema njegovim rečima, kada je Vršac u pitanju, plan je da se rekonstruiše i opremi studentski smeštaj, prostorija za učenje i rekreaciju i dve zgrade sa učionicama za formalnu obuku, zatim i objekti civilnog vazduhoplovstva, ali i da se nabavi nova oprema.

„U Centru za obuku u Beogradu, planira se rekonstrukcija zgrade u kojoj će se nalaziti simulator leta i nabavka kompletnog simulatora letenja Erbas A320. Oba centra ćemo modernizovati i to digitalizacijom procesa školovanja i obuke i nabavkom vozila neophodnim za putovanje između dva centra. Projekat se može posmatrati kao pilot projekat za razvoj dualnog obrazovanja na akademskom nivou, što je prioritet za Ministarstvo prosvete u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju“, naglasio je Ružić.

Ministar je poslanicima srpskog parlamenta predstavio predloge članova dva tela koja su ključna za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju – Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanja i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

„Kandidati su iz redova uglednih profesora i stručnjaka, predloženi od strane relevantnih institucija“, naveo je ministar i pozvao poslanike da glasaju za predloge i time omoguće da se procesi u visokom obrazovanju nesmetano odvijaju.

  • Anna

    4.2.2022 #1 Author

    Ako se ne varam mi smo i do sad imali ove škole i do sada smo izvodili generacije cenjenih pilota i kontrolora leta. Ali šta ja znam?

    Odgovori

  • Zorica S.

    4.2.2022 #2 Author

    Treba ulagati u obrazovanje i praksu posebno za ovako posebna zanimanja,sva podrska osobama u ovom projektu…

    Odgovori

  • NATI29

    5.2.2022 #3 Author

    Praksa i obuka je veoma bitna u skolovanju

    Odgovori

  • Dzebac

    5.2.2022 #5 Author

    Eto konačno i to da se desi posle toliko godina..
    Svakako će biti mnogo lakše da se praksa i obrazovanje odvija nesmetano

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.2.2022 #6 Author

    Trebalo bi jos vise uloziti u ovakve projekte zbog dugorocnih ciljeva

    Odgovori

  • TASIJA27

    6.2.2022 #7 Author

    Od obrazovanja sve krece, dobro je da se u njega i ulaze

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #8 Author

    Vrlo bitna stavka za obrazovanje vazduhoplovnih kadrova…. Treba ići u korak sa modernizacijom… Bravo!

    Odgovori

  • IRINA

    7.2.2022 #9 Author

    Oni su uvek bili jedna od najpoznatijih akademija

    Odgovori

  • Jolanda

    7.2.2022 #10 Author

    Treba ulagati u obrazovanje i osposobljavanje kadrova u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...